Smakosze.pl Przepisy Zawsze dodaję je do rosołu. Kilka plasterków wystarczy, by wywar miał cudowny aromat
Fot. YouTube/Policzona Szama

Zawsze dodaję je do rosołu. Kilka plasterków wystarczy, by wywar miał cudowny aromat

18 sierpnia 2024

Rosół to nieodłączny element prawdziwego niedzielnego obiadu. Z tysięcy sposobów na przygotowanie tego niezwykłego wywaru warto spróbować właśnie tego wariantu. Jest tak intensywny i nietypowy w smaku, że trudno uwierzyć, że to tradycyjny rosół.

Rosół na niedzielny obiad

Żegnajcie, cienkie rosoły drobiowe. To oczywiście żadne odkrycie, że do porządnego rosołu warto dorzucić kawałek bardziej esencjonalnego mięsa . Najlepiej sprawdza się do tego oczywiście wołowina .

Warto dodawać ją zawsze, choćby dlatego, że wołowa porcja rosołowa nie jest przesadnie droga, a z pewnością jest łatwo dostępna. Chodzi też jednak nie tylko o smak, lecz także o zdrowie. To z wołowiny wygotowuje się olbrzymia ilość kolagenu , która czyni rosół tak cennym dla zdrowia daniem. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Policzona Szama na YouTube.

rosół wołowy

Dodaję do kawy nietypowy produkt. Pomaga na serce, a waga leci w dół

Rosół z imbirem i kurkumą

W tym przepisie jednak robimy coś więcej. Podbijamy smak mięs (i warzyw, oczywiście) w dość nietypowy sposób. Dodajemy imbir i kurkumę . Te przyprawy, charakterystyczne dla kuchni Indii, świetnie sprawdzają się w tradycyjnej polskiej zupie.

Składniki

  • 1 skrzydło indyka
  • ¼ kg wołowiny z kością
  • 2 marchwie
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • Kawałek selera
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 cm kłącza imbiru
  • Mały kawałek (ok. 1 cm) kurkumy
  • Ziele angielskie i gałka muszkatołowa
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Domowy rosół na obiad

Umyte mięso zalewamy ok. 4 litrami zimnej wody . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy na średnim ogniu i zbieramy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień.

Na palniku opalamy cebulę. Dorzucamy ją do garnka po ok. godzinie gotowania. Dodajemy też obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę, por i selera.

Dodajemy przyprawy – imbir i kurkumę pokrojone w plasterki, lubczyk i pietruszkę w gałązkach. Gotujemy jeszcze przez 2 godziny na minimalnym ogniu .

Rosół cedzimy. Mięso obieramy z kości, a wygotowane warzywa według uznania (przeważnie marchewkę, czasem też pietruszkę) kroimy i podajemy razem z zupą. Posypujemy pietruszką na talerzach.

Wypróbuj też przepisy na surówkę Tomasza Strzelczyka i domowy ser z jogurtu .

cedzenie rosołu

Wygórowane ceny i braki produktu w sklepach. Unia Europejska miesza w sprawie jajek
Zwykłe schabowe mogą się schować. Moje kotlety na niedzielę są 10 razy lepsze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy