Zawsze dodaję je do rosołu. Kilka plasterków wystarczy, by wywar miał cudowny aromat
Rosół to nieodłączny element prawdziwego niedzielnego obiadu. Z tysięcy sposobów na przygotowanie tego niezwykłego wywaru warto spróbować właśnie tego wariantu. Jest tak intensywny i nietypowy w smaku, że trudno uwierzyć, że to tradycyjny rosół.
Rosół na niedzielny obiad
Żegnajcie, cienkie rosoły drobiowe. To oczywiście żadne odkrycie, że do porządnego rosołu warto dorzucić kawałek bardziej esencjonalnego mięsa . Najlepiej sprawdza się do tego oczywiście wołowina .
Warto dodawać ją zawsze, choćby dlatego, że wołowa porcja rosołowa nie jest przesadnie droga, a z pewnością jest łatwo dostępna. Chodzi też jednak nie tylko o smak, lecz także o zdrowie. To z wołowiny wygotowuje się olbrzymia ilość kolagenu , która czyni rosół tak cennym dla zdrowia daniem. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Policzona Szama na YouTube.
Rosół z imbirem i kurkumą
W tym przepisie jednak robimy coś więcej. Podbijamy smak mięs (i warzyw, oczywiście) w dość nietypowy sposób. Dodajemy imbir i kurkumę . Te przyprawy, charakterystyczne dla kuchni Indii, świetnie sprawdzają się w tradycyjnej polskiej zupie.
Składniki
- 1 skrzydło indyka
- ¼ kg wołowiny z kością
- 2 marchwie
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- ½ pora
- Kawałek selera
- 2 gałązki lubczyku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 cm kłącza imbiru
- Mały kawałek (ok. 1 cm) kurkumy
- Ziele angielskie i gałka muszkatołowa
- Pieprz ziarnisty
- Sól
Domowy rosół na obiad
Umyte mięso zalewamy ok. 4 litrami zimnej wody . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy na średnim ogniu i zbieramy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień.
Na palniku opalamy cebulę. Dorzucamy ją do garnka po ok. godzinie gotowania. Dodajemy też obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę, por i selera.
Dodajemy przyprawy – imbir i kurkumę pokrojone w plasterki, lubczyk i pietruszkę w gałązkach. Gotujemy jeszcze przez 2 godziny na minimalnym ogniu .
Rosół cedzimy. Mięso obieramy z kości, a wygotowane warzywa według uznania (przeważnie marchewkę, czasem też pietruszkę) kroimy i podajemy razem z zupą. Posypujemy pietruszką na talerzach.
Wypróbuj też przepisy na surówkę Tomasza Strzelczyka i domowy ser z jogurtu .