Zawsze dodaję ten składnik do pasty kanapkowej z jajek. Rodzina się nią zajada, nic nie zostaje na później
Jajka często trafiają do potraw podawanych na śniadanie. Ugotowanie ich na twardo nie jest trudne, a w takiej formie są idealne do przygotowania pasty do chleba. Lista składników jest krótka, ale jeden z nich jest bardzo istotny.
Pyszna pasta z jajek na śniadanie
Delikatne, lekko kremowa, ale z wyczuwalnymi kawałkami jajek — taka jest pasta kanapkowa z naszego przepisu. Dodatek fety, który stosuję, sprawia, że od razu ma też właściwy poziom doprawienia. Wystarczy dodać pieprzu i majonezu, by było idealnie.
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 160 g sera typu feta
- 40 g majonezu
- pieprz w ilości do smaku
Zaledwie cztery produkty potrzebne są, by przygotować pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. Kluczowa będzie feta, która nada jej właściwej konsystencji. Wykonanie jest banalne. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Jak zrobić pastę z jajek? Kluczowy jest dodatek fety
Zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Wyjęty z lodówki i ocieplony produkt, wkładam do garnka, zalewać ciepłą wodą i doprowadzam całość do wrzenia. Gdy woda zawrze, odmierzam 6 minut.
Wtedy wyjmuję jajka i studzę je. Chłodne obieram i kroję w kostkę . Przenoszę do miski i dodaję pokruszoną fetę oraz majonez. Starannie mieszam , po czym doprawiam jeszcze pieprzem.
Jak podawać pastę z jajek?
Do smarowidła warto dodać zieleninę, choć nie jest to konieczne. Najbardziej pasowały będą natka pietruszki, rzeżucha albo szczypiorek. Wybierzcie wedle uznania. Gdy już ją wrzucicie, można przystępować do smarowania chleba np. domowego z garnka.
Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na jajka. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z nich pyszną jajecznicę z kurkami . Być może skusi was także delikatne sadzone smażone bez dodatku tłuszczu — jest lekkie i niesamowicie smaczne.