Smakosze.pl Przepisy Zawsze dodaję ten składnik do pasty kanapkowej z jajek. Rodzina się nią zajada, nic nie zostaje na później
Screen z filmu nakanale YouTube Smaczne-Przepisy.TV

Zawsze dodaję ten składnik do pasty kanapkowej z jajek. Rodzina się nią zajada, nic nie zostaje na później

12 września 2023

Jajka często trafiają do potraw podawanych na śniadanie. Ugotowanie ich na twardo nie jest trudne, a w takiej formie są idealne do przygotowania pasty do chleba. Lista składników jest krótka, ale jeden z nich jest bardzo istotny.

Pyszna pasta z jajek na śniadanie

Delikatne, lekko kremowa, ale z wyczuwalnymi kawałkami jajek — taka jest pasta kanapkowa z naszego przepisu. Dodatek fety, który stosuję, sprawia, że od razu ma też właściwy poziom doprawienia. Wystarczy dodać pieprzu i majonezu, by było idealnie.

Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 160 g sera typu feta
  • 40 g majonezu
  • pieprz w ilości do smaku

Zaledwie cztery produkty potrzebne są, by przygotować pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. Kluczowa będzie feta, która nada jej właściwej konsystencji. Wykonanie jest banalne. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

Krojenie jajka.jpg
canva/vinicef
Gdy brak mi innych pomysłów, robię do obiadu te surówkę. Zajmuje dosłownie chwilę i pasuje do wszystkiego

Jak zrobić pastę z jajek? Kluczowy jest dodatek fety

Zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Wyjęty z lodówki i ocieplony produkt, wkładam do garnka, zalewać ciepłą wodą i doprowadzam całość do wrzenia. Gdy woda zawrze, odmierzam 6 minut.

Wtedy wyjmuję jajka i studzę je. Chłodne obieram i kroję w kostkę . Przenoszę do miski i dodaję pokruszoną fetę oraz majonez. Starannie mieszam , po czym doprawiam jeszcze pieprzem.

Jak podawać pastę z jajek?

Do smarowidła warto dodać zieleninę, choć nie jest to konieczne. Najbardziej pasowały będą natka pietruszki, rzeżucha albo szczypiorek. Wybierzcie wedle uznania. Gdy już ją wrzucicie, można przystępować do smarowania chleba np. domowego z garnka.

Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na jajka. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z nich pyszną jajecznicę z kurkami . Być może skusi was także delikatne sadzone smażone bez dodatku tłuszczu — jest lekkie i niesamowicie smaczne.

Kanapka z pastą z jajek.jpg
canva/Yusuke Ide
Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Pokroiłam pomidory, zalałam olejem i włożyłam do piekarnika. Nie mogłam uwierzyć, jak dobre wyszły
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy