Smakosze.pl Przepisy Zawsze dodaję to do masy na kotlety mielone. Z tym składnikiem są obłędnie puszyste, tak robiła moja mama
Canva

Zawsze dodaję to do masy na kotlety mielone. Z tym składnikiem są obłędnie puszyste, tak robiła moja mama

28 października 2023

Kotlety mielone są smaczne i proste w przyrządzeniu. Teraz mogą być też obłędnie puszyste. Wszystko dzięki dodaniu jednego składnika do mięsa. Korzystam z przepisu mojej mamy i robię kotlety mielone, które zachwycają puszystością i miękkością.

Kotlety mielone puszyste jak nigdy dotąd

Kotlety mielone to danie, które lubimy przyrządzać na obiad. Są smaczne i ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Każdy ma własny patent na kotlety mielone. Jednak, co zrobić, by  wyszły obłędnie puszyste?

Mam na to doskonały sposób. Przepis mojej mamy sprawia, że danie jest doskonałe, lekkie i puszyste. Sekretem jest woda gazowana, którą dodaję do mięsa mielonego. Polecam ten znakomity przepis na smaczny obiad.

kotlety mielone
Canva/mtoome
Kroję pomidora na plastry, układam na patelni i zalewam jajkami. To ulubione śniadanie mojego męża

Jak zrobić puszyste kotlety mielone?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Do miski dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, posiekaną cebulę i wbijamy jajko. Składniki dokładnie mieszamy i wlewamy wodę gazowaną . Teraz dokładnie wyrabiamy masę, aż do połączenia składników. Gdy masa jest już dobrze wyrobiona, możemy formować kotlety.

Obtaczamy je w bułce tartej, a na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety mielone smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gdy już się usmażą, to wlewamy pół szklanki wody i przykrywamy patelnię. Kotlety mielone dusimy i obracamy je co kilka minut.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Woda gazowana zapewni mieloną obłędną puszystość

Tak przyrządzone kotlety mielone są wyjątkowo puszyste i mięciutkie. To dzięki dodaniu wody gazowanej do mięsa mielonego. Wpływa ona nie tylko pozytywnie na konsystencję potrawy, ale nadaje też lekkość i puszystość . Kotlety mielone są puszyste w środku i mają chrupiącą skórkę.

Możemy je podawać ziemniakami, ulubionymi surówkami, czy buraczkami. Puszyste kotlety mielone będą smakować nawet niejadkom. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Warto dodać wodę gazowaną do masy mięsnej. Puszystość gwarantowana . Pisaliśmy o mielonych z farszem z piekarnika. Podawaliśmy też przepis na znakomite mielone z cukinią.

Canva/decoplus.inc
Canva/decoplus.inc
Wachowicz wrzuca do krupniku sekretny składnik. Ten aromat jest nie do podrobienia
Przepis na tę zupę dyniową dostałam od babci. Dzięki dodatkowi taniego warzywa smakuje najlepiej na świecie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy