Już nie dodaję cebuli do mielonych. To warzywo sprawia, że są 100 razy bardziej soczyste
Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Lubimy ich smak i łatwość, z jaką robimy je na obiad. Jak sprawić, by mielone były bardziej soczyste? Warto cebulę zastąpić innym warzywem. Wypróbujecie ten przepis na soczyste mielone w swojej kuchni.
Jak zrobić soczyste mielone na obiad?
Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe w Polsce. Kochamy ich smak, soczystość i łatwość przygotowania. Zwykle dajemy do nich cebulę. Jednak czasem nasze danie wychodzi nie tak soczyste, jak byśmy tego chcieli.
Warto zmienić nieco sposób przyrządzania kotletów mielonych. Polecamy przepis na mielone z dodatkiem cukinii. To warzywo zapewni im wyjątkową soczystość i wspaniały smak. Te kotlety będą smakować każdemu.
To najlepsza pomidorowa, jaką w życiu jadłam. Zrobiłam ją za grosze dzięki wskazówkom zaprzyjaźnionej kucharkiJak zrobić mielone z cukinią?
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cukinia
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą bułką tartą. Do tych składników wbijamy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety mielone i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Powinny zostać usmażone na złoty kolor. Kotlety mielone są już gotowe do podania.
Mielone z cukinią, czyli wyjątkowo soczyste danie
Mielone z cukinią możemy podawać z ziemniakami, ulubionymi surówkami lub buraczkami. Tak przyrządzone mielone będą wyjątkowo soczyste. Cukinia nada im kremowości i sprawi, że danie obiadowe będzie pełne witamin.
Warto pamiętać, że jedzenie cukinii dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny. Cukinia pełna jest też błonnika i niskokaloryczna. Mielone z takim dodatkiem będą rozpływać się w ustach. Pisaliśmy o mielonych z dwoma rodzajami cebuli. Podawaliśmy przepis na przysmak z mięsa mielonego rodem z czasów PRL.
Źródło: przyslijprzepis.pl