Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od dawna nie smażę klasycznych mielonych. Z piekarnika z tym farszem są 100 razy lepsze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.10.2023 12:06

Od dawna nie smażę klasycznych mielonych. Z piekarnika z tym farszem są 100 razy lepsze

kotlety mielone
YouTube/@SprintCooking

Czy smażycie kotlety mielone na patelni? Ja już w ten sposób ich nie przygotowuję. Robię pyszne mielone z piekarnika. Dzięki farszowi są obłędnie soczyste i sycące.

Kotlety mielone, czyli szybki obiad

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Przeważnie smażymy je na patelni, a tak zrobiony obiad ma wielu zwolenników. Mielone są nie tylko smaczne, ale też szybkie w przyrządzeniu. Też często je robię, jednak już przestałam je smażyć na patelni.

Wszystko dlatego, że korzystam ze znakomitego przepisu na mielone z piekarnika. Kotlety mają farsz i są bardzo smaczne. Chrupiąca skórka też jest pyszna, a tak zrobione mielone są 100 razy lepsze od tych smażonych na patelni. Polecam przepis na pyszne mielone z piekarnika. 

mielone
YouTube/@SprintCooking
Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera żółtego
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Cebulę siekamy, a bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, a  jajka na twardo drobno siekamy. Do jajek dodajemy majonez, sól, pieprz i koperek. Wszystko mieszamy. Do mięsa zaś dodajemy pokrojoną cebulę, namoczoną bułkę i mieszamy. 

Mięso wyrabiamy ręką i formujemy z niego duże kotlety. Układamy je na papierze do pieczenia na blasze. W kotletach robimy zagłębienie i wypełniamy je farszem zrobionym z jajek. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Mielone z piekarnika, czyli super obiad

10 minut przed końcem pieczenia, kotlety mielone posypujemy startym serem. I wstawiamy je jeszcze do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika kotlety posypujemy koperkiem. Możemy je podawać ziemniakami i ulubionymi surówkami.

Tak przyrządzone mielone z farszem z piekarnika są soczyste i chrupiące. Nie piją też tłuszczu podczas smażenia. Takie danie obiadowe polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. Warto je przyrządzić, bo jest pyszne. Pisaliśmy o mielonych z dwoma rodzajami cebuli. Radziliśmy, jak zrobić ziemniaki zawijane w mięso mielone. 

mielone z piekarnika.jpg
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking