Wachowicz wrzuca do krupniku sekretny składnik. Ten aromat jest nie do podrobienia
Krupnik zna wielu smakoszy. Nie każdy jednak wie, że za sprawą jednego produktu zupa może nabrać niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ewa Wachowicz zaproponowała coś, czego tej jesieni trzeba spróbować.
Rozgrzewająca i kojąca jesienna zupa
O krupniku przypominam sobie, gdy zaczyna robić się chłodniej. Lekka i przyjemna zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest prosta w wykonaniu i sprawia, że na długie godziny można zapomnieć o głodzie.
Jej ogromną zaletą jest fakt, że w zależności od tego, jakiej kaszy użyjemy, uzyskamy nieco inny efekt. Drobne ziarna pozwolą nam uzyskać bardziej gęstą i zwartą wersję potrawy, a pęczak zapewni nam zupę płynną, w której z łatwością wytropimy kawałki warzyw.
Uwielbiam eksperymentować z konsystencją, a ostatnio też ze smakiem. Przepis Ewy Wachowicz zainspirował mnie do wrzucenia do garnka jeszcze jednego, nieoczywistego produktu. Efekt był oszałamiający.
Przepis na tę zupę dyniową dostałam od babci. Dzięki dodatkowi taniego warzywa smakuje najlepiej na świecieKrupnik Ewy Wachowicz jest niesamowity
Krupnik jest jedną z przyjemniejszych zup. Bogate w kaszę danie syci na długo, a z zaproponowanym przez Ewę Wachowicz dodatkiem — suszonymi grzybami — jego smak będzie jeszcze głębszy. Poniższe składniki w kilka chwil zamienicie w znakomity posiłek.
Składniki:
- 600 g skrzydełek kurczaka
- 4-5 grzybów suszonych
- 2 większe ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 drobna pietruszka
- kawałek średniego selera
- 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 100 g śmietany 18%
- natka pietruszki do podania
- zimna woda
Lista składników długa nie jest, a przygotowanie krupniku też nie zajmuje wiele czasu. W dalszej części artykułu opisuję je ze szczegółami.
Jak przygotować krupnik? Ewa Wachowicz dodaje suszone grzyby
W garnku umieszczam skrzydełka i zalewam je taką ilością zimnej wody, by całe były przykryte. Dodaję opłukane grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia i gotuję przez 30 minut.
W tym czasie obieram ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera. Płuczę warzywa, a następnie wszystkie poza ziemniakami ścieram na tarce o większych oczkach. Bulwy kroję w niewielką kostkę. Składniki wrzucam do zupy wraz z kaszą jęczmienną.
Solę i gotuję przez 20 minut. Na koniec krupnik zabielam śmietaną. W tym celu hartuję nabiał, łącząc całą porcję z chochlą płynu z garnka. Wlewam do zupy, mieszając, by nie powstały grudki. Doprawiam solą i pieprzem.
Jak podać krupnik?
Już na talerzu warto posypać danie posiekaną natką pietruszki — doda przyjemnej świeżości. Do każdej porcji warto włożyć kawałki warzyw oraz kurczaka. Można też przygotować krupnik bez śmietany lub z roślinnym odpowiednikiem — wtedy będzie bez laktozy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na sycące zupy. Oprócz krupniku Ewy Wachowicz polecamy pyszną pomidorową z czerwoną soczewicą. Sprawdźcie też znakomitą grochówkę z kiełbasą.
Źródło: ewawachowicz