Przepis na tę zupę dyniową dostałam od babci. Dzięki dodatkowi taniego warzywa smakuje najlepiej na świecie
Zupa dyniowa to jeden ze smaków jesieni. Takie danie syci i rozgrzewa, co jest szczególnie ważne, gdy za oknem jest coraz chłodniej. W takie dni chętnie przyrządzam zupę dyniową. Korzystam z przepisu babci i dodaję tak jak ona, jeden tani dodatek. Znakomicie podkręca smak tego jesiennego dania.
Zupa dyniowa na jesienne chłody
Dynia rozgościła się już na dobre na straganach i na półkach w supermarketach. Pomarańczowa, zielona i nakrapiana, nie tylko pięknie wygląda, ale ma też mnóstwo wartości odżywczych. Warto wykorzystać dynię w kuchni, bo jej jedzenie doskonale wpływa na nasz układ trawienny, ale też obniża wysokie ciśnienie krwi. Oprócz tego dynia ma właściwości antybakteryjne, co warto wykorzystać, gdy dokucza nam przeziębienie lub infekcja.
Jednym z popularnych dań, które możemy przyrządzić z dyni, jest zupa. Chętnie ją gotuję, bo jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i pożywna. Zupę dyniową robię z przepisu mojej babci. Do zupy dodaję pietruszkę, która fantastycznie uzupełnia smak jesiennego warzywa. Polecam przepis na znakomitą zupę dyniową.
Podgrzej wodę na patelni i dolej mleko skondensowane. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczkiJak zrobić zupę dyniową?
Składniki:
- 700 g dyni
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cukier
- 1 ½ litra wody
- 2 łyżki oleju
Dynię oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. W ten sposób kroimy też pietruszkę i selera. Następnie siekamy cebulę i ją podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy, aż zmiękną.
Teraz wlewamy wodę, gotujemy 10 minut i doprawiamy. Gdy zupa trochę ostygnie to ją blendujemy na gładką masę. Następnie podgrzewamy do zagotowania i dostawiamy z ognia. Zupę dyniową posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Zupa dyniowa z pietruszką najlepiej smakuje jesienią
Pietruszkę, którą dodajemy do zupy dyniowej, nadaje temu daniu smak i aromat. Dzięki niej zupa dyniowa smakuje najlepiej na świecie. Jest też jeszcze lepsze po ponownym podgrzaniu. Zupa świetnie rozgrzewa i syci.
Warto ją przyrządzić w ten sposób, bo jest pyszna. Możemy ją podać na obiad, ale też na kolację. Dokładki są tu koniecznością, bo zupa jest tak dobra, że trudno odmówić sobie kolejnej porcji. Pisaliśmy jak zrobić zupę dyniową bez blendowania i z lanymi kluskami. Polecaliśmy też przepis na dynię w smacznej zalewie.