Smakosze.pl Przepisy Ze zwykłych ziemniaków i pieczarek robię obiad cud. Prościej i smaczniej się nie da
pieczarki i ziemniaki
Fot. YouTube/Magia smaku

Ze zwykłych ziemniaków i pieczarek robię obiad cud. Prościej i smaczniej się nie da

24 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co przygotować na dzisiejszy obiad? Wypróbuj niecodzienny przepis na danie z ziemniaków i pieczarek. Proste składniki gwarantują pełnię smaku i zachwyt wszystkich domowników. Zrób, a nikt nie odejdzie od stołu głody i na pewno nie skończy się na jednej dokładce.

Sposób na smaczny i tani obiad

Przygotowanie smacznego i pełnowartościowego dania wcale nie musi kosztować majątku. Regułę potwierdza poniższy przepis na tani obiad . Przygotowany z niego posiłek nie zawiera mięsa i składa się tylko i wyłącznie z warzyw. Gwarantuje to nie tylko niską cenę przygotowania, ale też całkiem niezły smak.

W dodatku takie danie śmiało można przygotowywać co piątek, ale także podczas postu, który poprzedza święta wielkanocne. Taki obiad przygotujesz szybko i bardzo łatwo. Wystarczy, że zastosujesz się do poleceń z przepisu.

O potrzebnych produktach i wskazówkach dotyczących przygotowania dowiesz się z dalszej części tekstu.

pieczarki.jpg
Fot. YouTube/Magia smaku
Nikt mi nie wierzy, że sam robię te pisanki. Korzystam ze składnika, który wielu wyrzuca do kosza

Tani obiad dzięki składnikom

Na niską cenę tego obiadowego dania wpływają użyte składniki. Są to – ziemniaki oraz pieczarki, ale jak wiadomo, potrzebne będą także inne produkty. Wśród nich najważniejsze są przyprawy, które dodadzą całości odpowiedniego smaku. O wszystkich składnikach i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 500 g pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 ml mleka
  • pieprz
  • sól
czosnek.jpg
Fot. YouTube/Magia smaku

Przepis na tani obiad z pieczarek

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywo przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą i gotuj pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Cebulę oraz ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i ułóż na niej oczyszczone pieczarki. Kiedy się przyrumienią, wsyp cebulę. Wymieszaj składniki i smaż je, do momentu zeszklenia cebuli. Dodaj wtedy czosnek i wsyp pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wsyp także drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Do odcedzonych ziemniaków, wlej mleko i rozbij je tłuczkiem na jednolite purée. Na talerz nałóż porcję ziemniaków i przykryj je porcją pieczarek. Gotowe danie podawaj na obiad.

Sprawdź także, co zrobić z mięsa oraz z warzyw z rosołu oraz wypróbuj przepis na surówkę z przepisu Strzelczyka .

tani obiad.jpg
Fot. YouTube/Magia smaku
Do zmielonej kawy dodaj sól, płyn do naczyń i ocet. Ten patent zasługuje na Nagrodę Nobla
Z mięsa i warzyw z rosołu robię szybki i tani obiad. Nic się nie marnuje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl