Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam na próbę surówkę z przepisu Strzelczyka. Lepszej nie jadłam
Monika Dec
Monika Dec 24.03.2025 12:34

Zrobiłam na próbę surówkę z przepisu Strzelczyka. Lepszej nie jadłam

surówka
fot. You Tube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha

Surówka nie musi być nudnym dodatkiem do drugiego dania. Może wzbogacić jego smak, a przy okazji dodać nam nieco witamin. Ta z przepisu Tomasza Strzelczyka wprost nie ma sobie równych. Jest tak smaczna, że zajadam ją nawet samą jako przekąskę.

Surówka od Tomasza Strzelczyka

Szukając pomysłu na surówkę, natknęłam na ciekawy przepis Tomasza Strzelczyka z kanału Oddasz Fartucha na YouTube. Okazał się on strzałem w dziesiątkę. Potrawa wcale nie jest trudna do zrobienia, mimo że na początku wydawało mi się, że lista składników jest dość długa. Połączenie smaku pora, jabłka, marchwi i gruszki było przyjemnym zaskoczeniem. Składniki na surówkę są zresztą dostępne przez cały rok, dlatego można bez problemu przyrządzić ją o każdej porze. Świetnie się sprawdzi zarówno do wiosennych młodych ziemniaków, jak i zimowego obiadu. 

krojenie pora.jpg
fot. Canva
Weź tanie mięso i zawiń w folię. Ten przepis to hit

Niezbędne składniki

Do przygotowania surówki potrzebujemy: pory, marchew, jabłko, gruszkę i czerwoną cebulę. Druga część przepisu dotyczy przygotowania smacznego sosu. Idealnie podkreśla on smak warzyw i owoców.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Lista składników na surówkę:

  • 1 marchewka 
  • 2 pory 
  • 1 jabłko
  • ½ gruszki
  • 1 czerwona cebula

Składniki na sos:

  • 100 g śmietany
  • 50 g majonezu
  • 40 g musztardy gruboziarnistej
  • sok z cytryny
  • 20 g miodu 
  • pieprz i sól do smaku
krojenie jabłka.jpg
fot. Canva

 

Surówka pełna smaku

Odetnij zieloną część pora (możesz ją wykorzystać np. w taki sposób). Białą pokrój w krążki o grubości ok. 5 milimetrów. Obierz i umyj marchewkę, a następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Wyszoruj jabłko oraz gruszkę. Jeśli chcesz to je obierz, ale nie jest to konieczne. Zetrzyj na tarce oba owoce. Obierz czerwoną cebulę i pokrój na piórka.

Włóż do miski pokrojonego pora i cebulę oraz startą marchew i owoce. Zajmij się przygotowaniem sosu. Do drugiej miski wlej śmietanę, gruboziarnistą musztardę i majonez. Wlej sok z cytryny i dodaj miód, a na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej warzywa i owoce. Następnie wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Smacznego!

Sprawdź też przepis na gołąbki i barszcz biały.

Projekt bez nazwy - 2025-03-24T123223.843.jpg
fot. You Tube Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha