Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z mięsa i warzyw z rosołu robię szybki i tani obiad. Nic się nie marnuje
Monika Dec
Monika Dec 24.03.2025 13:20

Z mięsa i warzyw z rosołu robię szybki i tani obiad. Nic się nie marnuje

mięso po rosole
Fot. Canva

Zostały Ci warzywa i mięso z rosołu? Wykorzystaj je i zrób z nich szybki obiad. Przygotujesz go dosłownie w kilka chwil, naje się nim cała rodzina, a nic się nie zmarnuje. Jesteśmy przekonani, że to proste danie przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu?

Rosół w niedzielę to już tradycja. A w poniedziałek zostają po nim warzywa i mięso. Zdecydowanie nie powinny się one zmarnować. O wiele lepiej przerobić je na coś smacznego. Zarówno z jednych, jak i z drugiego, możemy zrobić m.in. pasztet lub smarowidło do kanapek. Mięso wykorzystamy też jako dodatek do farszu do naleśników lub krokietów. Świetnie nada się też na galaretkę.

Dziś proponujemy Wam jednak zupełnie inny patent na wykorzystanie resztek po niedzielnym rosole. Przygotuj z nich szybkie i sycące kotlety. To prosty sposób na tani i szybki obiad, dzięki któremu nie tylko oszczędzasz, ale też nie marnujesz żywności.

Gotujący się rosół
fot. Canva
Polacy dodają to do żurku, a Gessler łapie się za głowę. Nie ma gorszego błędu

Proste kotlety z mięsa i warzyw z rosołu

Podstawą kotletów jest pozostałe z rosołu mięso i warzywa. Dodatkowe składniki to: cebula, jajko, bułka tarta i przyprawy. Wszystko zazwyczaj mamy pod ręką. Przepis brzmi jak idealny patent na tani poniedziałkowy obiad. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Lista składników:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • warzywa z rosołu np. marchew, pietruszka i por
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
mięso z rosołu
fot. Canva

Tani obiad na poniedziałek

Mięso oddziel od kości i posiekaj. Tak samo zrób z warzywami z rosołu. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, a następnie zeszklij ją na oleju. Połącz mięso z warzywami i włóż je do osobnej miski, wbij do nich jajko i wsyp zeszkloną cebulę. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wymieszaj. Uformuj z niej nieduże kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. 

Zdejmij kotlety z patelni i ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami m.in. gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Smacznego! Sprawdź też przepis na sernik bez miksera i ciasto z patelni.

kotlety mielone.jpg
fot. Canva