Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ruskie, czy z grzybami. Pierogi z tym farszem to mistrzostwo świata
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 30.03.2025 06:00

Żadne ruskie, czy z grzybami. Pierogi z tym farszem to mistrzostwo świata

Pyszne ugotowane pierogi
Fot. Shutterstock/New Africa

Pierogi to niewątpliwie tradycyjne polskie danie, które zna praktycznie każdy obywatel naszego kraju. Można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Istnieje wiele przepisów na dobrze nam znane pierogi. Dlatego przedstawiamy Wam kolejny. W tej wersji na pewno Wam zasmakują. 

Pierogi przysmakiem Polaków

Pierogi to polski klasyk smakowy. Z pewnością większość mieszkańców naszego kraju próbowała choć raz tego dania. Pierogi są również znane poza granicami naszego państwa, więc jeśli zapytamy obcokrajowca o to, jakie zna polskie potrawy, z pewnością powie, że właśnie pierogi. 

Smaczne pierogi w podane w głębokim talerzu
Fot. Canva/Nadin Sh

Można je przygotować na wiele sposobów. Między innymi w formie deseru, czyli na słodko np. z truskawkami lub jagodami. Bardziej powszechna jest wersja wytrawna, a więc na słono. Znamy pierogi z mięsem czy też z kapustą i grzybami. A co powiecie na zupełnie inne, troszkę nowatorskie? Z pewnością wam posmakują. 

Surowe pierogi w mące
Fot. Canva/Kaboompics.com
Ania gotuje białą kiełbasę na Wielkanoc inaczej niż wszyscy. To hit, w przepisie zakocha się każdy

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą

Pierogi z mięsem i kolendrą oraz z dodatkiem soczewicy to świetny wybór na obiad. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 400 g mięsa wołowego
  • 1 bulionetka wołowa
  • 150 g ugotowanej soczewicy
  • 2 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • niecała szklanka ciepłej wody 
  • 1 łyżka masła

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne pierogi ze smacznym farszem

Najlepszy farsz na pierogi? Każdy ma swój ulubiony. Jednak koniecznie musicie spróbować tego z kolendrą. Pierogi z soczewicą to prawdziwy rarytas. 

W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę na stolnice i robimy w niej wgłębienie. Masło rozpuszczamy w wodzie i wylewamy na mąkę mały partiami. Następnie wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na około pół godziny. 

Zarówno mięso, jak i warzywa kroimy w dość grubą kostkę, a następnie przesmażamy w garnku, w którym wcześniej rozgrzaliśmy olej. W kolejnym kroku dodajemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, po czym wlewamy wodę tak, aby wszystkie składniki były przez nią zakryte.

Możemy również dodać jedną bulionetkę wołową, aby podbić smak farszu.  Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż mięso zmięknie. Następnie całość studzimy, odcedzamy i mielimy w maszynce. Do masy dodajemy ugotowaną soczewicę i posiekana kolendrę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. 

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wycinamy kółka przy pomocy szklanki, umieszczamy w nich farsz i formujemy pierogi, sklejając ze sobą brzegi. Nasz smakołyki gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia

Tak przygotowane pierogi z soczewicą to rarytas, którego trzeba spróbować. 

Sprawdź przepis od Ani na białą kiełbasę. Zobacz, jaki jest najlepszy majonez do sałatek

Przepyszne pierogi posypane boczkiem
Fot. Canva/Dar1930