Żadne ruskie, czy z grzybami. Pierogi z tym farszem to mistrzostwo świata

Pierogi to niewątpliwie tradycyjne polskie danie, które zna praktycznie każdy obywatel naszego kraju. Można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Istnieje wiele przepisów na dobrze nam znane pierogi. Dlatego przedstawiamy Wam kolejny. W tej wersji na pewno Wam zasmakują.
Pierogi przysmakiem Polaków
Pierogi to polski klasyk smakowy. Z pewnością większość mieszkańców naszego kraju próbowała choć raz tego dania. Pierogi są również znane poza granicami naszego państwa, więc jeśli zapytamy obcokrajowca o to, jakie zna polskie potrawy, z pewnością powie, że właśnie pierogi.

Można je przygotować na wiele sposobów. Między innymi w formie deseru, czyli na słodko np. z truskawkami lub jagodami. Bardziej powszechna jest wersja wytrawna, a więc na słono. Znamy pierogi z mięsem czy też z kapustą i grzybami. A co powiecie na zupełnie inne, troszkę nowatorskie? Z pewnością wam posmakują.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą
Pierogi z mięsem i kolendrą oraz z dodatkiem soczewicy to świetny wybór na obiad. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 400 g mięsa wołowego
- 1 bulionetka wołowa
- 150 g ugotowanej soczewicy
- 2 cebula
- 1 marchewka
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju
- 300 g mąki pszennej
- niecała szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka masła
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne pierogi ze smacznym farszem
Najlepszy farsz na pierogi? Każdy ma swój ulubiony. Jednak koniecznie musicie spróbować tego z kolendrą. Pierogi z soczewicą to prawdziwy rarytas.
W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę na stolnice i robimy w niej wgłębienie. Masło rozpuszczamy w wodzie i wylewamy na mąkę mały partiami. Następnie wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na około pół godziny.
Zarówno mięso, jak i warzywa kroimy w dość grubą kostkę, a następnie przesmażamy w garnku, w którym wcześniej rozgrzaliśmy olej. W kolejnym kroku dodajemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, po czym wlewamy wodę tak, aby wszystkie składniki były przez nią zakryte.
Możemy również dodać jedną bulionetkę wołową, aby podbić smak farszu. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż mięso zmięknie. Następnie całość studzimy, odcedzamy i mielimy w maszynce. Do masy dodajemy ugotowaną soczewicę i posiekana kolendrę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wycinamy kółka przy pomocy szklanki, umieszczamy w nich farsz i formujemy pierogi, sklejając ze sobą brzegi. Nasz smakołyki gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
Tak przygotowane pierogi z soczewicą to rarytas, którego trzeba spróbować.
Sprawdź przepis od Ani na białą kiełbasę. Zobacz, jaki jest najlepszy majonez do sałatek.






































