Nikt mi nie wierzy, że sam robię te pisanki. Korzystam ze składnika, który wielu wyrzuca do kosza

Nie szukaj skomplikowanych sposobów na farbowanie pisanek. Poznaj niezwykły i bardzo łatwy sposób, a zachwyt rodziny jest gwarantowany. Aż żal będzie, je rozbijać.
Pisanki, czyli wielkanocna tradycja
Dotychczas przedstawiliśmy już kilka sposobów na przygotowanie pisanek i choć każdy z nich był na swój sposób unikalny, to patent na farbowanie jajek zaprezentowany poniżej wydaje się tym doskonałym. Skorupki pokryte są niepowtarzalnym wzorem, który spodoba się wielu osobom, a niektórzy będą ci go nawet zazdrościć.
Co ciekawe, przygotowanie takich pisanek nie jest trudne, ani kosztowne. Do barwienia wykorzystasz składnik, który normalnie trafia do śmietnika, ale w tym wypadku nie warto tego robić. Skoro o potrzebnych środkach do farbowania mowa, zerknij na listę umieszczoną poniżej. Dokładnie opisaliśmy, co będzie potrzebne i dlaczego.

Pisanki farbuj tym składnikiem
Sposobów na farbowanie jest cała masa, a ten zaprezentowany poniżej opiera się na najbardziej znanym, wręcz klasycznym patencie, czyli na barwieniu za pomocą łupin z cebuli. Na tym składniku podobieństwa się jednak kończą, ponieważ dalsza procedura przygotowanie pisanek wygląda zupełnie inaczej. Oprócz łupin potrzebne będą także inne składniki. Są to między innymi: gaza oraz tusz. To dzięki nim pisanki otrzymają doskonały wzór. Wszystkie produkty znajdziesz poniżej.
Produkty do farbowania pisanek:
- łupiny z żółtej cebuli
- gaza
- woda
- nitka
- 1 łyżka niebieskiego tuszu

Jak farbować pisanki łupinami z cebuli?
Przed przystąpieniem do farbowania pisanek, należy odpowiednio przygotować łupiny z cebuli. W tym celu za pomocą nożyczek potnij je na małe, nieregularne kawałki o długości kilku milimetrów. Następnie do małej miski wlej wodę. Gazę potnij na prostokąty o takich wymiarach, aby w całości owinąć jajka.

Jajka zamocz w wodzie, a następnie obtocz w pociętych łupinach. Tak przygotowane jajka pojedynczo zawiń w gazę i zwiąż nitką. Zawiniątka przełóż do garnka i zalej wodą. Wlej tusz i wymieszaj obie ciecze.
Pisanki gotuj przez 8 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu ściągnij garnek z kuchenki, ale nie wyciągaj jajek od razu, tylko pozostaw je na 10 minut. Dopiero wtedy wyciągnij zawiniątka i rozpakuj je. Oczyść pisanki z łupin i gotowe włóż do wielkanocnego koszyczka.
Sprawdź także, co przygotować z jajek na Wielkanoc oraz poznaj porady Gessler na gotowanie żurku.






































