Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Zerwiesz go w lesie i wyjdziesz z mandatem. Lepiej mieć świadomość
Czosnek Niedźwiedzi
Fot. Canva

Zerwiesz go w lesie i wyjdziesz z mandatem. Lepiej mieć świadomość

25 marca 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Wyjście na spacer do lasu może skończyć się nieprzyjemną niespodzianką. Za zerwanie będącej pod częściową ochroną rośliny możesz zapłacić mandat. Wolno ją zbierać jedynie w wyznaczonych miejscach.

Mandat w lesie

Niektórzy uważają go za chwast, inni doceniają jego smak oraz szereg  właściwości. Mowa o czosnku niedźwiedzim, potocznie nazywanym “cebulą czarownic”.  Warto wiedzieć, że ta cenna roślina jest na liście gatunków objętych częściową ochroną. Sezon na nią jest dość krótki i trwa od kwietnia do maja.

Jak czytamy na stronie lasy.gov, n i e wolno zrywać czosnku niedźwiedziego, niszczyć jego stanowisk, ani wyrywać całych roślin z ziemi, mimo że miejscami może występować w skupiskach. Można go zbierać w województwie: podkarpackim, małopolskim i śląskim, jednak przed wybraniem się do lasu, trzeba uzyskać pozwolenie od Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Jak podaje portal Farmer pl, wiąże się to z opłatą skarbową w wysokości 82 zł. Za nieprzestrzeganie prawa i zerwanie cennej rośliny grozi grzywna w wysokości od 20 do nawet 5 tysięcy złotych.

Całe szczęście roślinę możemy uprawiać na działce lub w ogródku. Poniżej, zdradzamy jak się za to zabrać.

Czosnek niedźwiedzi
fot. Canva

Czy można zachorować na ptasią grypę jedząc jajka? Eksperci stawiają sprawę jasno

Jak uprawiać czosnek niedźwiedzi na działce lub w ogrodzie?

Uprawa czosnku niedźwiedziego nie jest zbyt skomplikowana. Trzeba przede wszystkim  pamiętać, że ta roślina lubi cień i potrzebuje wilgotnej, żyznej oraz dobrze przepuszczalnej gleby. Czosnek niedźwiedzi nie wymaga częstego przesadzania. Jeśli dobrze się przyjmie na jednym stanowisku,  może rosnąć na nim nawet przez wiele lat. Sadzonki tej rośliny bez problemu kupimy w sklepach ogrodniczych i internetowych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Pielęgnacja rośliny opiera się przede wszystkim na jej podlewaniu. Gleba powinna być wilgotna szczególnie w okresach suszy. Nie należy jednak robić tego za często i zbyt obficie, bo może to doprowadzić do gnicia jej cebul.

Czosnek nie wymaga częstego przycinania. Warto go odchwaszczać i nawozić, szczególnie wtedy, gdy gleba nie jest wystarczająco bogata w składniki odżywcze. Z dobrych informacji, “cebula czarownic” jest odporna na większość chorób i ogrodowych szkodników. Sadząc ją raz i odpowiednio ją pielęgnując, możemy cieszyć się nią przez wiele lat. Jak wykorzystać go w kuchni?

czosnek niedźwiedzi.jpg
fot. Canva

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Czosnek niedźwiedzi słynie ze swoich właściwości. Jest bogaty w witaminę C, żelazo oraz magnez. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, sałatek oraz smarowideł. Przygotujemy z niego aromatycznego pesto, nie gorsze od tego z bazylii. Dobrze go wykorzystać również jako aromatyczny dodatek do mięs, serów oraz oliwy. Ciekawym patentem jest ukiszenie czosnku tak jak ogórków. Przepis prezentujemy poniżej.

Kiszony czosnek niedźwiedzi

Składniki:

  • 300 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki soli
  • korzeń chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego
  • litrowy słoik

Wykonanie:

Pokrój liście czosnku i ułóż ciasno w słoiku. Wsyp 2 łyżeczki soli. Dodaj chrzan i ziele angielskie. Zalej składniki gorącą wodą, ubij lekko czosnek, by usunąć z niego nadmiar powietrza. Przechowuj kiszonkę w piwnicy lub lodówce. Będzie gotowy za około 2 tygodnie. Smacznego!

Sprawdź też przepis na ciasto drożdżowe i kotlety z mięsa po rosole.

czosnek niedźwiedzi - liście
fot. Canva
Na Wielkanoc podam sałatkę milionera. Bije na głowę jarzynową i gyros
Biorę liście kapusty pekińskiej i smaruje je tą mieszanką. Ten obiad to mistrzostwo
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl