Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można zachorować na ptasią grypę jedząc jajka? Eksperci stawiają sprawę jasno
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.03.2025 16:52

Czy można zachorować na ptasią grypę jedząc jajka? Eksperci stawiają sprawę jasno

jedzenie jajka
Fot Shutterstock

W Polsce szaleje ptasia grypa. Ze względu na coraz to nowe ogniska choroby wybijane są całe stada kur. Co się stanie jednak, jeśli mięso lub jajko zarażonego ptaka przypadkiem trafi na nasz talerz? W sprawie wypowiedzieli się eksperci.

Ptasia grypa a jajka

Ptasia grypa atakuje kolejne stada kur w Polsce. Zarażone ptactwo jest likwidowane całymi stadami. Co gorsza, choroba może przenosić się na człowieka. Eksperci z GIS stawiają sprawę jasno.

Od początku 2025 roku na terenie kraju potwierdzono ponad 50 ognisk choroby. Problem ptasiej grypy i deficytu jajek nie dotyczy zresztą tylko Polski, ale także chociażby Stanów Zjednoczonych. To właśnie ta wykryto wyjątkowo zjadliwy szczep wirusa, który stanowi poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. O tym, jak ustrzec się przed zarażeniem, piszemy poniżej.

jajka od kury.jpg
Fot. Canva
Biorę liście kapusty pekińskiej i smaruje je tą mieszanką. Ten obiad to mistrzostwo

Ptasia grypa jest zaraźliwa dla ludzi

W sprawie zaraźliwości ptasiej grypy wypowiedział się Główny Inspektorat Sanitarny. Człowiek niestety może zarazić się tą groźną chorobą. Na szczęście takie przypadki są odnotowywane niezwykle rzadkie. Od 2003 r. zarejestrowano poniżej 1000 przypadków.

Dalsza część tekstu pod filmem.

GIS otwarcie mówi też, jakie są drogi zarażenia ptasią grypą. Chorobę można złapać na skutek bezpośredniego kontaktu z chorymi ptakami, zarówno żywymi, jak i padłymi. Potencjalnie niebezpieczne są też wydzieliny ptactwa oraz zanieczyszczone przez nie powierzchnie. Także aerozol, który powstaje podczas czyszczenia skażonych pomieszczeń może przenosić chorobę.

ferma kurza.jpg
Fot. Canva

Czy można zarazić się, jedząc jajka od chorych kur?

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. W tym czasie zjadamy większą niż zwykle liczbę jajek. Jak zatem uchronić się przed zarażeniem ptasią grypą tą drogą? Czy jest to w ogóle możliwe?

W trosce o dobro obywateli wypowiedział się GIS. Komunikat na szczęście napawa optymizmem.

Nie odnotowano zakażenia ludzi wirusem grypy ptaków drogą pokarmową - mówi jasno GIS

Wygląda więc na to, że w czasie nadchodzących świąt jesteśmy bezpieczni.

jajka faszerowane.jpg

 

Jak uchronić się przed ptasią grypą?

W celu ochrony przed ptasią grypą zaleca się stosowanie następujących środków ostrożności. Żywność należy spożywać jedynie po obróbce termicznej. Zalicza się do niej gotowanie, pieczenie, duszenie i smażenie. Wirus ginie bowiem w temperaturze 70 stopni Celsjusza.

Społeczeństwo jest uspokajane także przez Główny Inspektorat Sanitarny. Stopień zagrożenia zarażeniem wirusem jest niski. Bardziej narażone są osoby, które bezpośrednio pracują przy ptactwie.

Sprawdź, jaka czynność w kuchni zagraża naszemu zdrowiu oraz czy na święta czeka nas jajeczny kryzys.

ferma jajek.jpg
Fot. Canva