Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę liście kapusty pekińskiej i smaruje je tą mieszanką. Ten obiad to mistrzostwo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.03.2025 16:35

Biorę liście kapusty pekińskiej i smaruje je tą mieszanką. Ten obiad to mistrzostwo

kaputsa
fot. Canva

Prosty przepis na niezwykle lekką zapiekankę. Wprost trudno w to uwierzyć, ale podstawą tego dania, a nie tylko jednym z wielu składników, jest kapusta pekińska. Dzięki temu danie takie syci przy atrakcyjnej cenie.

Zapiekanka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to popularna odmiana tego docenianego warzywa. Wciąż jednak nie znamy wszystkich jej obliczy. A jest ich niemało, jak pokazuje choćby ten przepis.

Przygotowujemy według niego obiad z zaledwie kilku składników. Ze względu na obecność mąki oraz sera trudno odpowiedzialnie nazwać to danie dietetycznym. Jest jednak co najmniej lekkie i z pewnością, mimo wszystko, niskokaloryczne.

wykładanie naczynia liśćmi
Fot. youtube.com/smacznytv
Wrzuć do gotującego się kalafiora. Wyjdzie śnieżnobiały i pachnący

Kapusta pekińska na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Pomysł warto wypróbować, a następnie modyfikować na różne sposoby. Kapuściany farsz można doprawić np. przecierem pomidorowym, a także dodać choćby szynkę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ½ l mleka
  • 80 g startego parmezanu
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
blanszowanie liści
Fot. youtube.com/smacznytv

Lazania z kapusty

Taką zapiekankę z kapusty pekińskiej przygotowujemy podobnie jak lazanię – warstwowo. Kilka dorodnych liści kapusty pekińskiej pozbawiamy zgrubień. W garnku zagotowujemy nieco wody i blanszujemy liście, by zmiękły. 

Odstawiamy liście na chwilę. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy tłuszczem. Na dnie układamy warstwę z liści.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, aż zacznie robić się szklista. Wtedy dodajemy posiekaną pozostałą kapustę i dusimy, aż zrobi się miękka.

farsz do kapusty
Fot. youtube.com/smacznytv

Do warzyw dodajemy mąkę i mieszamy. Kiedy powstanie lekka zasmażka, dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Część dobrze podduszonego farszu wykładamy na liście kapusty. Przesypujemy startym parmezanem i przykrywamy kolejnymi liśćmi. Postępujemy tak do wykorzystania składników.

Na wierzch gotowej zapiekanki wysypujemy parmezan. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z odrobiną jogurtu greckiego.

Wypróbuj też przepisy na zupę z młodych ziemniaków i czekoladowe ciasto budyniowe.

lazania z kapusty
Fot. youtube.com/smacznytv