Biorę liście kapusty pekińskiej i smaruje je tą mieszanką. Ten obiad to mistrzostwo

Prosty przepis na niezwykle lekką zapiekankę. Wprost trudno w to uwierzyć, ale podstawą tego dania, a nie tylko jednym z wielu składników, jest kapusta pekińska. Dzięki temu danie takie syci przy atrakcyjnej cenie.
Zapiekanka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska to popularna odmiana tego docenianego warzywa. Wciąż jednak nie znamy wszystkich jej obliczy. A jest ich niemało, jak pokazuje choćby ten przepis.
Przygotowujemy według niego obiad z zaledwie kilku składników. Ze względu na obecność mąki oraz sera trudno odpowiedzialnie nazwać to danie dietetycznym. Jest jednak co najmniej lekkie i z pewnością, mimo wszystko, niskokaloryczne.

Kapusta pekińska na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Pomysł warto wypróbować, a następnie modyfikować na różne sposoby. Kapuściany farsz można doprawić np. przecierem pomidorowym, a także dodać choćby szynkę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1-2 czerwone cebule
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- ½ l mleka
- 80 g startego parmezanu
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Lazania z kapusty
Taką zapiekankę z kapusty pekińskiej przygotowujemy podobnie jak lazanię – warstwowo. Kilka dorodnych liści kapusty pekińskiej pozbawiamy zgrubień. W garnku zagotowujemy nieco wody i blanszujemy liście, by zmiękły.
Odstawiamy liście na chwilę. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy tłuszczem. Na dnie układamy warstwę z liści.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, aż zacznie robić się szklista. Wtedy dodajemy posiekaną pozostałą kapustę i dusimy, aż zrobi się miękka.

Do warzyw dodajemy mąkę i mieszamy. Kiedy powstanie lekka zasmażka, dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Część dobrze podduszonego farszu wykładamy na liście kapusty. Przesypujemy startym parmezanem i przykrywamy kolejnymi liśćmi. Postępujemy tak do wykorzystania składników.
Na wierzch gotowej zapiekanki wysypujemy parmezan. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z odrobiną jogurtu greckiego.
Wypróbuj też przepisy na zupę z młodych ziemniaków i czekoladowe ciasto budyniowe.






































