Zetrzyj 5 ziemniaków i wrzuć 3 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad na każdą kieszeń
Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale kto zna taki placek ziemniaczany? Ten niezwykły krewniak pizzy na kartoflanym spodzie to tani i szybki przysmak obiadowy z ziemniakiem w roli głównej.
Tani obiad dla każdego
Spód tej nietypowej pizzy tworzą głównie ziemniaki i jajka. Na wierzch zaś proponujemy warzywa, takie jak cebula czy papryka. Wszystko to składa się na obiad , który nie zrujnuje naszego portfela.
Oczywiście przepis ten można wzbogacić. Ziemniaczany spód to przecież podstawa do „prawdziwej” pizzy – wydania z mięsem i innymi dodatkami . Jednak taki spód z ziemniaków i cebuli świetnie komponuje się właśnie w takim, nieco „ubogim” zestawieniu.
Ziemniaki, jajka i kilka dodatków
Przygotowując takie danie warto pamiętać o wybraniu odpowiednich ziemniaków . W podobnych przepisach najlepiej sprawdzają się te o wysokiej zawartości skrobi , czyli typu kulinarnego C albo ostatecznie B/C. Te o niższym typie należy dokładniej przeciskać.
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 30 ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 3 łyżki skyru lub jogurtu greckiego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g startego żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Placek ziemniaczano-jajeczny
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Wykładamy je na sitko wyściełane tetrową szmatką i dokładnie odciskamy z wody. Ziemniaki przekładamy do miski, wybijamy do nich jajka, przyprawiamy solą, dodajemy skyr i mieszamy na jednolitą masę .
Do ziemniaków dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy je na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy jego powierzchnię oliwą. Na papier wykładamy ziemniaki z jajkiem, wyrównujemy, by powstał równomierny placek. Wypiekamy go 30 minut w temperaturze 200 stopni .
Na patelni przesmażamy pokrojone w kostkę cebule i paprykę. Dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Odkładamy je do miseczki do lekkiego przestudzenia .
Kiedy placek będzie upieczony, wykładamy na niego podsmażony farsz warzywny i posypujemy startym serem. Placek wraca do piekarnika na kolejne 15 minut , aż ser będzie rozpuszczony i przyrumieniony. Po wyjęciu z piekarnika nasz tani obiad posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę szynkową siostry Anastazji i rolady z boczku i ciasta francuskiego .