Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj 5 ziemniaków i wrzuć 3 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad na każdą kieszeń
fot. Canva

Zetrzyj 5 ziemniaków i wrzuć 3 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad na każdą kieszeń

24 kwietnia 2024

Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale kto zna taki placek ziemniaczany? Ten niezwykły krewniak pizzy na kartoflanym spodzie to tani i szybki przysmak obiadowy z ziemniakiem w roli głównej.

Tani obiad dla każdego

Spód tej nietypowej pizzy tworzą głównie ziemniaki i jajka. Na wierzch zaś proponujemy warzywa, takie jak cebula czy papryka. Wszystko to składa się na obiad , który nie zrujnuje naszego portfela.

Oczywiście przepis ten można wzbogacić. Ziemniaczany spód to przecież podstawa do „prawdziwej” pizzy – wydania z mięsem i innymi dodatkami . Jednak taki spód z ziemniaków i cebuli świetnie komponuje się właśnie w takim, nieco „ubogim” zestawieniu.

zapiekanka ziemniaczana
fot. Canva
Wsyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne, tak robiła je babcia

Ziemniaki, jajka i kilka dodatków

Przygotowując takie danie warto pamiętać o wybraniu odpowiednich ziemniaków . W podobnych przepisach najlepiej sprawdzają się te o wysokiej zawartości skrobi , czyli typu kulinarnego C albo ostatecznie B/C. Te o niższym typie należy dokładniej przeciskać.

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 3 łyżki skyru lub jogurtu greckiego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Placek ziemniaczano-jajeczny

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Wykładamy je na sitko wyściełane tetrową szmatką i dokładnie odciskamy z wody. Ziemniaki przekładamy do miski, wybijamy do nich jajka, przyprawiamy solą, dodajemy skyr i mieszamy na jednolitą masę .

Do ziemniaków dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy je na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy jego powierzchnię oliwą. Na papier wykładamy ziemniaki z jajkiem, wyrównujemy, by powstał równomierny placek. Wypiekamy go 30 minut w temperaturze 200 stopni .

Na patelni przesmażamy pokrojone w kostkę cebule i paprykę. Dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Odkładamy je do miseczki do lekkiego przestudzenia .

Kiedy placek będzie upieczony, wykładamy na niego podsmażony farsz warzywny i posypujemy startym serem. Placek wraca do piekarnika na kolejne 15 minut , aż ser będzie rozpuszczony i przyrumieniony. Po wyjęciu z piekarnika nasz tani obiad posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę szynkową siostry Anastazji i rolady z boczku i ciasta francuskiego .

starte ziemniaki
fot. Canva
Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbować
Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy