Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbować
Zapiekanka to popisowe danie początkujących adeptów sztuki kulinarnej i gospodarnych kucharek, umiejących wyczarować coś z niczego. W tym wydaniu nabiera nowego oblicza dzięki niecodziennej roli kalafiora. Warto wypróbować ten pomysłowy przepis.
Kalafior w roli głównej
Kalafior jest lokatorem polskiej kuchni jak świat światem, ale panoszyć się w niej zaczął dość niedawno. Upomniała się o niego kuchnia roślinna, która pokazuje to warzywo w niezwykłych nowych wydaniach. I tak można, jak się okazuje, przygotować z kalafiora wegański stek, a także zmienić go w risotto (gdzie pełni funkcję ryżu, nie inaczej).
W tej zapiekance to bogate w błonnik warzywo zastępuje zaś ziemniaki, makaron czy inny dodatek skrobiowy, który zazwyczaj odnajdujemy w zapiekance. W efekcie mięsne danie jest lżejsze (kalafior jest trzy razy mniej kaloryczny niż ziemniaki i pięć razy mniej od białego makaronu), bogatsze w liczne roślinne dobrodziejstwa, a także bardzo niecodzienne.
Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowęNiecodzienna zapiekanka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Saganek. Warto pamiętać, że nawet tak nietypowa zapiekanka wciąż jest zapiekanką. Daje więc dużą swobodę w podmienianiu i dodawaniu składników, choćby w miarę przeglądu lodówki. W naszej wersji mięso jest doprawione pomidorami. Nie należy go jednak mylić z sosem pomidorowym, takim jak do makaronu – będzie on prawdopodobnie za rzadki.
Składniki
- ½ kg kalafiora
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g startego sera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 120 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 150 ml śmietany 12%
- 40 g masła
- Sól, pieprz
- Po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego
Szybka zapiekanka kalafiorowa
Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem. Kiedy będzie zeszklona, dodajemy mięso mielone, dokładnie rozdrabniamy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy paprykę i kmin rzymski, a kiedy mięso będzie dochodzić, dolewamy pomidory i dodajemy koncentrat pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy pokrojone różyczki kalafiora. Wykładamy na nie mięso i przykrywamy drugą warstwą kalafiorów. W miseczce miksujemy jajka ze śmietaną i kurkumą. Gotowym sosem polewamy zapiekankę i pokrywamy ją wiórkami sera. Zapiekankę pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 170 stopni.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez zawijania i surówkę z cukinii.