Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj i dodaj do mizerii. 1 składnik sprawi, że będzie 100 razy lepsza
Fot. Canva/Dar1930

Zetrzyj i dodaj do mizerii. 1 składnik sprawi, że będzie 100 razy lepsza

18 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyobrażasz sobie letniego obiadu bez mizerii? Koniecznie dowiedz się, jak ulepszyć jej tradycyjną wersję. Smak zachwyci domowników tak bardzo, że już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Wszystko za sprawą jednego, prostego składnika.

Mizeria lepsza niż tradycyjna

Tradycyjną i lubianą surówką obiadową wszystkich Polaków jest mizeria. Wybór dosyć oczywisty i znany każdemu. Wszystko, co znane i klasyczne zawsze można nieco ulepszyć. Do tej surówki wystarczy dodać jeden składnik, który całkowicie odmieni jej smak.

Wtedy mizeria nabierze lekkiego i świeżego charakteru. Zachwyci twoją rodzinę – twoi najbliżsi nie będą chcieli jeść innej wersji. Wypróbuj ten sposób, a nie zawiedziesz się.

obieranie ogórka.jpg
Fot. Canva/Africa images
Mieszam z miodem i zalewam nim ogórki. Bliscy je jedzą aż im się uszy trzesą

Nie może zabraknąć tego składnika

Mizeria to nie tylko ogórki i śmietana. Istotne są także inne dodatki, które nadadzą surówce smaku. Zazwyczaj jest to sól, pieprz, a czasami nawet ocet jabłkowy z cukrem. W tym przypadku do mizerii dodamy otartą skórkę z cytryny, która nada mizerii świeżości i niezwykłego smaku. Wszystkie składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 5 ogórków
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • skórka z cytryny
  • świeży koperek
  • pieprz
  • sól

Przepis na mizerię

Ogórki dokładnie umyj, a następnie obierz. Potem zetrzyj ogórki na cienkie plastry na tarce typu mandolina. Przełóż je do miski, posól i zostaw na kilka minut.

Z miski odlej nadmiar wody. Daj śmietanę i przypraw odrobiną pieprzu, soli. Cytrynę sparz wrzątkiem i porządnie ją wyszoruj. Skórkę z całej cytryny zetrzyj na małych oczkach tarki i wsyp do ogórków. Umyty koperek drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj i – gotowe. Taką mizerię podaj na obiad, a każdy się nią zachwyci. Sprawdź, jak mrozić maliny oraz poznaj przepis Kuronia na chłodnik .

cytryny.jpg
Fot. Canva/Anna-Ok
To mój tajny składnik sałatki ziemniaczanej. Sprawia, że smakuje niebiańsko
Jem prostą surówkę z jajkami i chudnę. Sąsiadki mnie błagają o przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy