Jem prostą surówkę z jajkami i chudnę. Sąsiadki mnie błagają o przepis
Dzięki niezwykłemu połączeniu zdrowych i lekkich składników ta sałatka to sprzymierzeniec diety odchudzającej. Można łatwo i szybko ją przygotować, wygodnie zabrać do pracy lub na wycieczkę, i w każdej chwili zastąpić nią obiad, by zaspokoić głód i nie nabrać kalorii.
Lekka sałatka
O takich przepisach niektórzy mówią nawet, że to sposób na odchudzanie bez diety. Technicznie rzecz biorąc nie jest to prawda – w końcu dobieranie konkretnych odchudzających potraw to właśnie dieta. A jednak coś w tym jest – zamieniając kaloryczny obiad na tę lekką wersję po prostu kierujemy się zdrowiem i smakiem.
Ta sałatka działa cuda przez to, jakie składniki w nią wchodzą. Bazą jest kapusta, sycąca, ale niskokaloryczna. Dlatego często występuje w dietetycznych przepisach. Do tego zdrowe zioła – koper i szczypiorek i zwieńczenie w postaci jajek w niecodziennej formie.
Wszyscy proszą mnie o przepis na ten sernik na zimno. Inne ciasta mogą się schowaćSałatka z sosem jajecznym
Sos z żółtek jaj to stary, ale już nieco zapomniany przepis. W charakterze podobny do majonezu, a zatem zdrowy jest wtedy, kiedy przygotowujemy go z dobrej oliwy i używamy z umiarem. Połączony z surówką z kapusty – zwłaszcza młodej – i białek jaj nadaje jej wspaniale aksamitnego charakteru.
Składniki
- 300 g młodej kapusty
- 4 jajka
- 1 ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 peczek koperku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 60 ml jogurtu greckiego lub skyru
- Sól, pieprz
Odchudzająca sałatka
Jajka gotujemy na twardo: wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8-9 minut od momentu, kiedy zawrze. Po lekkim przestudzeniu oddzielamy białka od żółtek.
Kapustę szatkujemy drobno, zieloną część cebulki dymki siekamy, podobnie jak koperek. Warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórka (obranego, jeśli skórka jest twarda) i białka jaj.
Żółtka jajek rozdrabniamy blenderem. Małym strumieniem dolewamy oliwę, cały czas mieszając. Kiedy sos uzyska jednolitą konsystencję, mieszamy go z jogurtem i przyprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy dressingiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Dajmy smakom połączyć się przez ok. 15 minut i sałatka jest gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na sernik na zimno i poznański sposób na gołąbki.