Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj kalarepę i wymieszaj z aromatycznym sosem. Lepszej surówki nie zjesz w restauracji
canva/AndreySt, sandipruel

Zetrzyj kalarepę i wymieszaj z aromatycznym sosem. Lepszej surówki nie zjesz w restauracji

30 maja 2023

Surówka z kalarepy pasowała będzie do każdego obiadu. Zdrowe warzywo w połączeniu z pełnym koperku, kremowym sosem smakuje doskonale. Przygotowanie dodatku nie zajmie Wam dużo czasu, warto więc znaleźć przysłowiowe 5 minut.

Przepis na surówkę z kalarepy

Kalarepa jest niesamowicie zdrowym, sezonowym warzywem, które może stanowić bazę znakomitej obiadowej surówki. Wystarczy ją rozdrobnić i doprawić kremowym sosem z dodatkiem aromatycznego koperku. Skradnie serca wszystkich domowników.

Składniki:

  • 2 większe kalarepy bez liści
  • 25 g śmietany 18% lub kokosowej
  • 25 g majonezu np. takiego
  • 25 g jogurtu naturalnego np. sojowego
  • spory pęczek koperku
  • 10 ml soku z cytryny
  • szczypta cukru (można pominąć)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Freeganizm staje się coraz popularniejszy w Polsce. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Jak zrobić surówkę z kalarepy? Kluczowy jest sos

Kalarepy dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy do nich opłukany i posiekany koperek.

Warzywa łączymy z przygotowanym z nabiału, majonezu, soku z cytryny i przypraw sosem. Schładzamy przez 15 minut.

Wskazówka: do surówki można dodać także tartą marchew lub jabłko. Jeśli zdecydujemy się na owoc, dodajmy więcej soku z cytryny, by zbalansować smak. Wielbiciele chrupania mogą także pokroić kalarepę w słupki, zamiast ją ścierać.

Jak podać surówkę z kalarepy?

Surówka z kalarepy będzie świetna do każdego dania mięsnego. Jest bardzo soczysta, więc znakomicie podkreśli smak dań z grilla czy pieczonych w piecu.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na surówki. Spróbujcie koniecznie słodkiej kompozycji z selera i rodzynek . Być może skusi was też klasyczna surówka z pora, marchwi jabłka .

Surówka z kalarepy jest pyszna.png
canva/Adam Smigielski
Okrasa ma najlepszy patent na babkę ziemniaczaną. Tak podana znika z talerzy raz dwa
Turystka pokazała nam hotelowe śniadanie. Lepiej karmią nawet w szpitalach
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy