Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Zupa z dyni będzie jeszcze lepsza i zdrowsza
Nie masz pomysłu, co ugotować dzisiaj na obiad? Świetnie sprawdzi się zupa z dyni, która zachwyci domowników i na pewno poproszą o niejedną dokładkę. W dalszej części poznasz przepis i dowiesz się, z jakich produktów przygotujesz zdrowe i smaczne danie.
Zdrowa zupa dla całej rodziny
W okresie jesienno-zimowym wszyscy potrzebujemy dodatkowych porcji witamin i składników odżywczych. Można je dostarczyć nie poprzez spożywanie sporej ilość owoców. Jednym z lepszych sposobów jest także zupa z dyni, na którą przepis poznasz w dalszej części artykułu.
Ta zdrowa zupa dzięki składnikom jest bogata w niezbędne witaminy, a w dodatku w łatwy sposób zbudujesz swoją odporność. Te najpotrzebniejsze produkty poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Jeden z nich zdziała cuda.
Z czego składa się zupa z dyni?
Jak łatwo się domyślić, zdrowa zupa składa się przede wszystkim z dyni. Aby była smaczna, potrzebne są także inne składniki. Jednym z nich jest na przykład imbir. Ma on duży wpływ na odporność organizmu, z racji tego, że ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. To przede wszystkim dzięki niemu jest to tak zdrowa zupa. Niezbędne są także inne składniki, które poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, a danie wyjdzie doskonałe.
Składniki:
- 1 mała dynia
- mały kawałek imbiru
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
Zupa z dyni - przepis
Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania dyni i ziemniaków ze skóry. Następnie oba warzywa pokrój ją w małą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z ziemniakami. Po kilku minutach dodaj dynię oraz tymianek. Wymieszaj składniki i smaż je przez chwilę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Do garnka wlej bulion i podgrzej go. Przełóż do niego podsmażone warzywa i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj starty imbir, masło, a całość przypraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. Gotową podawaj na obiad i patrz, jak szybko znika talerzy domowników.
Sprawdź także przepis na pasztet oraz poznaj przepis Wachowicz na ciasto .