Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na ciasto czekoladowe. Będzie mięciutkie i wilgotne
fot. Shutterstock

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na ciasto czekoladowe. Będzie mięciutkie i wilgotne

2 października 2024

Dodatek neutralnych w smaku roślinnych składników pomaga zatrzymać w cieście wilgoć. Jakie produkty do tego wybierać? Wiele osób będzie bardzo zdziwionych.

Ciasto z cukinią

Owoce są niemal naturalnymi dodatkami do ciast . Większość z nich zawiera dużo, a czasem wręcz bardzo dużo, naturalnego cukru. Sprawia on, że wprost kojarzą się z deserami. Trudno jednak wzbogacać nimi ciasto – są świetne raczej jako dodatki.

Warzywa są pod tym względem dokładnym przeciwieństwem owoców. Nie kojarzą się zupełnie z pysznymi słodkościami. Jednak są zupełnie inne w obróbce, a wiele z nich ewoluowało tysiące lat – a kolejne setki było uprawianych – właśnie po to, by np. być bardziej mączne albo lepiej przechowywać wilgoć, jak w wypadku cukinii.

ciasto z czekoladą

Zetrzyj cukinię do ciasta

Stąd właśnie pomysł by używać cukinii jako nawilżającego składnika dobrego, ciężkiego czekoladowego ciasta. Wykończone polewą z czekolady i orzechami będzie pysznym deserem. Należy tylko uważać na ten ostatni składnik – to bardzo silny alergen!

Składniki

  • 300 g cukinii
  • 280 g mąki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju o neutralnym smaku
  • 100 g jogurtu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody
  • 80 g orzechów włoskich
  • 30 ml śmietanki kremówki

Ciasto czekoladowe z cukinią

Cukinię ścieramy na tarce o grubych okach . W zależności od okazu może konieczne być obranie jej, jeśli skóra jest gruba, lub pozbawienie nadmiaru pestek. Może też okazać się, że żadna z tych czynności nie jest potrzebna. W przeciwieństwie do wielu przepisów, cukinii nie odciskamy z wody .

Do osobnej miski przesiewamy suche składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka . Te pierwsze ubijamy z cukrem na gładką, lśniącą masę. Żółtka oraz olej i jogurt dodajemy do miski z cukinią i mieszamy.

Do cukinii dodajemy miskę z sypkimi składnikami i dokładnie wyrabiamy. Na końcu dodajemy masę z białek i wszystko łączymy łopatką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wypiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni . Pomocny będzie test suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do przestudzenia. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy tabliczkę czekolady i łączymy z kremówką. Po dokładnym wymieszaniu polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Wypróbuj też przepisy na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków i zupę dyniową z niezwykłym dodatkiem .

brownie

Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy