Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce kapustę i wrzuć na patelnię. Ten obiad wystarcza mi na 2 dni
Kapusta ścierana na tarce
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Zetrzyj na tarce kapustę i wrzuć na patelnię. Ten obiad wystarcza mi na 2 dni

21 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kapusta to uniwersalny składnik. Możemy z niej zrobić między innymi gołąbki, ale również wiele innych, pysznych potraw, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Między innymi możemy przygotować pyszny bigos lub łazanki. Jednak ten przepis zdecydowanie Was zaskoczy.

Co można przygotować z kapusty?

Kapusta to roślina, która jest uprawiana na całym świecie. Kiedy nadchodzi czas jej zbiorów, wiele osób zaciera ręce i marzy o przepysznych potrawach, które można z niej przygotować. A jest naprawdę wiele opcji. Przede wszystkim bigos, który w Polsce jest tradycyjnym i bardzo popularnym daniem . Do tego oczywiście dochodzą aromatyczne i smakowite gołąbki, które świetnie smakują podane z sosem pomidorowym. Nie można również zapominać o fantastycznych pierogach z kapustą i grzybami, które najczęściej możemy znaleźć na wigilijnym stole.

Rosnąca kapusta
Fot. Canva/Efraimstochter

Przepis, który mamy Wam do zaproponowania jest troszkę inny, niecodzienny . Jednak warto go wypróbować, zjeść coś nowatorskiego i odblokować nowe smaki.

Takie ciasto zrobiłem na pierwszy dzień wiosny. Od razu stało się hitem

Pyszne kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty to świetny pomysł na obiad na 2 dni. Są one sycące, a przede wszystkim smaczne, co czyni je idealnym posiłkiem. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 2 litry wody
  • 100 g mąki
  • płatki chili
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • olej roślinny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g majonezu
  • czosnek granulowany
  • natka pietruszki
  • 10 ml soku z cytryny

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszne kotleciki z kapusty?

Przygotowanie takich kotletów jest bardzo proste i jest to świetny wybór na bezmięsny obiad.

W pierwszej kolejności ścieramy kapustę na dużych oczkach tarki. Do garnka wlewamy wodę, po czym przekładamy do niego kapustę. Gotujemy przez 10 minut . Następnie wyjmujemy kapustę za pomocą specjalnej łyżki, tak aby zebrać jak najmniej wody i przekładamy ją do miski. Dodajemy mąkę, płatki chilli, oregano, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy na patelni. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się zeszklą, po czym dodajemy do naszej masy w misce. Wbijamy również dwa jajka i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 20 ml oleju i 30 g masła .

Dłonie skrapiamy małą ilością oleju i z powstałej masy formujemy kotlety, po czym smażymy z dwóch stron na złoty kolor .

Kotlety smażące się na patelni
Fot. YouTube/Smaczny.tv

W międzyczasie do miski przekładamy 100 g jogurtu greckiego, tyle samo majonezu, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny . Doprawiamy solą oraz pieprzem i całość blendujemy na gładką masę.

Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu .

Takie kotleciki z kapusty podajemy z przygotowanym sosem.

Sprawdź przepis na faszerowane jajka barwione burakami . Zobacz, jakie są pierwsze doniesienia o tegorocznych cenach truskawek .

Smakowite kotlety z kapusty podane z sosem
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Najprostsza zupa koperkowa świata. Wiosną nie robię nic innego, a rodzina jest zachwycona
Złap za białą kiełbasę, zalej tym sosem i wrzuć do pieca. Na Wielkanoc nie ma nic lepszego
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl