Takie ciasto zrobiłem na pierwszy dzień wiosny. Od razu stało się hitem

Prawdę mówiąc, Tłusty Czwartek był już kilka tygodni temu, ale na przygotowanie pysznych słodkości zawsze jest odpowiednia pora. Szczególnie że powoli zbliżają się Święta Wielkanocne, a to idealna okazja na przekąszenie słodkich przysmaków. Oprócz tradycyjnych ciast warto przyrządzić coś, co pozytywnie zaskoczy naszych gości. Ten deser to prawdziwy rarytas.
Pyszne słodkości na każdą okazję
Mamy już wiosnę, a co za tym idzie, czas na zrealizowanie przepisów na wiosenne przysmaki, które będą idealne na tę porę roku. Co warto przygotować? Przede wszystkim kanapki ze świeżymi warzywami takimi jak pomidory, ogórki, sałata, czy rzodkiewki, które będą nie tylko smaczne, ale również będą się pięknie prezentować. Nie można oczywiście zapominać o słodkich przekąskach.

Do kawy, herbaty, czy też na przyjęcie lub na Święta. Ciasta, ciasteczka i różnego rodzaju desery pasują na każdą okazję, szczególnie ciasto, na które przepis chcemy Wam zaproponować. Prezentuje się ono wyśmienicie, a świetne wrażenie wizualne uzupełnia niesamowity smak. Poznajcie pomysł na ciasto idealne na Wielkanoc.
Zamówił ogórkową w barze mlecznym. Nagle złapał za miskę, tego jeszcze nie byłoSmakowite ciasto z galaretką
Ciasto z galaretką jest świetnym wyborem na wielkanocną przekąskę, która z pewnością zachwyci innych gości. Przygotowanie takiego przysmaku jest bardzo proste. Do tego takie ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 185 ml oleju
- 600 ml wrzątku
- 1 galaretki truskawkowe
- 400 g truskawek, mogą być mrożone
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 40 g cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ciasto ze szpinakiem i galaretką
Takie ciasto idealnie nada się na pierwsze dni wiosny, Wielkanoc lub majówkę. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak trzeba się do tego przyłożyć.
W pierwszej kolejności podgrzewamy szpinak do momentu, aż zwiędnie, czyli mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie przekładamy go wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, po czym odstawiamy na bok.
W międzyczasie do kolejnej miski wbijamy 3 jajka i dodajemy 250 g cukru. Całość dokładnie miksujemy. Jednocześnie wlewamy partiami olej. Następnie dodajemy zblendowany szpinak i suche składniki z osobnej miski. Całość starannie miksujemy do momentu, aż produkty ładnie się połączą. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o wymiarach 20cmx30cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopniu przez około 35 minut.
W tym czasie do 600 ml wsypujemy dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu, aż galaretka w pełni się rozpuści. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy biszkopt się upiecze, odstawiamy go, aby ostygł. W kolejnym kroku odkrawamy wszystkie boki, a także ścinamy górę, aby ciasto uzyskało ładny kolor. Następnie dzielimy ciasto na dwie płaskie części, starannie krojąc cały biszkopt po długości. Dolna część powinna mieć ⅔ grubości, natomiast ¼ pozostaje dla górnej, którą zostawiamy do posypania.

Bierzemy się za krem. Do miski przekładamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę i miksujemy. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Ponownie ubijamy do momentu, aż składniki w pełni się połączą.
W kolejnym kroku grubszy blat ciasta wkładamy do formy i nasączamy odrobina soku z cytryny. Wykładamy na nasz biszkopt połowę przygotowanego kremu. Do wcześniej zrobionej i wystudzonej galaretki dodajemy 400 g truskawek, po czym wykładamy taką mieszankę na ciasto jako kolejną warstwę. Galaretka z mrożonymi owocami szybko stężeje. Następnie nakładamy resztę kremu. Całość posypujemy całość pozostałym i rozdrobnionym biszkoptem. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Tak przygotowane ciasto będzie świetnym wyborem na przekąskę podczas Świąt Wielkanocnych.
Sprawdź przepis na pyszną zupę koperkową. Zobacz, jaka ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz.






































