Francuska zapiekanka ziemniaczana, która już zdobyła status kultowej. Dodatek boczku podkręca smak
Ziemniaki stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dań rybnych czy mięsnych, jednak jesteśmy w stanie przygotować z ziemniaków odrębne potrawy. Między innymi placki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przypominamy o przepisie na idealne placki ziemniaczane , który znajdziecie tutaj.
Jeśli chodzi o wykorzystanie ziemniaków, najłatwiejszym przepisem jest przygotowanie domowej zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Najlepsze w tej propozycji jest to, że możemy przepis modyfikować według własnych preferencji. Tak naprawdę mimo dowolnego mieszania składników zapiekanka i tak wyjdzie pyszna.
Ziemniaki znane są ze swoich właściwości
Możemy jeść je na różne sposoby, a i tak dostarczą naszemu organizmowi tego, co niezbędne. Przede wszystkim ziemniaki są źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Co więcej, jest odpowiedzialny za prawidłową przemianę materii oraz łagodzi zmęczenie i stres. Fosfor, wapń i żelazo to kolejne składniki odżywcze, które znajdziemy w ziemniakach.
Jeśli chodzi o witaminy, najwięcej znajdziemy w nich witaminy C, jednak to nie wszystko, co w sobie kryją. Dawniej uważano, że powinno się z nich rezygnować z uwagi na wysoką kaloryczność. Warto pamiętać, że same w sobie ziemniaki nie mają w sobie dużo kalorii.
Wszystko spowodowane jest podawaniem ich w towarzystwie ciężkich sosów. Jeśli chodzi o gotowanie ziemniaków, jest to czynność, którą wielu z nas uznaje za problematyczną. Zachęcamy do zapoznania się ze sposobem na idealnie przygotowane ziemniaki, które posłużą nam do niejednego obiadu. Znajdziecie go w tym artykule.
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki masła
-
1 łyżeczka soli
-
1/4 łyżeczki pieprzu
-
1 szklanka mleka
-
100 g boczku
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni , a następnie zabieramy się za przygotowanie ziemniaków. Najpierw obieramy je dokładnie oraz kroimy na plasterki o grubości około 3 milimetrów. Po wstępnym przygotowaniu wkładamy je do miski z zimną wodą.
W rondelku należy zagotować mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i przygotowujemy naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je na dnie, polać mlekiem, a na wierzchu ułożyć kawałki masła.
Naczynie żaroodporne z ułożonymi składnikami wstawiamy na środkową półkę w piekarniku i pieczemy przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mleko powinno się wchłonąć, a wierzch całej potrawy powinien się zarumienić.
W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i czekamy do zarumienienia. Gotowe ziemniaki posypujemy przesmażonym boczkiem oraz natką pietruszki. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe ciasto bez pieczenia, wygląda jak żółty ser. Zaskoczysz wszystkich
-
Zakaz ich sprzedaży już obowiązuje. Polacy nagminnie używali ich do jedzenia
źródło: kuchnia.wp.pl