Smakosze.pl
Ziemniaki jak z ogniska

canva/intek1

Ziemniaki jak z ogniska. Wystarczy piekarnik i 2 łatwo dostępne składniki

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ziemniaki z ogniska są przysmakiem, który wielu smakoszy zna i lubi. Wyjątkowo aromatyczny rarytas można spróbować odtworzyć w domowych warunkach. Wystarczy obtoczyć umyte bulwy w mące wymieszanej z solą i zapiec do miękkości. Będą wyśmienite z wieloma dodatkami. Spróbujecie?

Ziemniaki najczęściej gotujemy. Choć sycące bulwy w postaci purée są bardzo smaczne, przyrządzone w piecu też będą doskonałe. Proponowaliśmy wam już zapiekanie ich w formie frytek czy w pysznym pomidorowym sosie. Bulwy z pieca są fenomenalne.

roladki ze schabu

Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Imitujące specjał z ogniska ziemniaki pieczone w całości również wam się spodobają. Bazowy przepis można z powodzeniem wzbogacić o ulubione dodatki takie jak świeże warzywa czy lekkie sosy. Nawet dodanie pieprzu podkreśli ich wyjątkowy aromat. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ziemniaki pieczone niczym z ogniska

Składniki:

  • 700-900 g ziemniaków średniej wielkości

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy ich. W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną oraz sól. Jeszcze wilgotne ziemniaki obtaczamy w przygotowanej mieszance.

Przenosimy je na wyłożoną folią aluminiową blachę. Pieczemy przez 60 minut lub dłużej. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości ziemniaków. Godzina wystarczy dla średniej wielkości okazów.

Jeśli nasze są duże, może być konieczne dłuższe podgrzewanie. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy warzywa są już miękkie. Ziemniaki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, masłem czosnkowym lub sosem tzatziki.

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego obiadu

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego obiadu

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >