Ziemniaki jak z ogniska. Wystarczy piekarnik i 2 łatwo dostępne składniki
Ziemniaki z ogniska są przysmakiem, który wielu smakoszy zna i lubi. Wyjątkowo aromatyczny rarytas można spróbować odtworzyć w domowych warunkach. Wystarczy obtoczyć umyte bulwy w mące wymieszanej z solą i zapiec do miękkości. Będą wyśmienite z wieloma dodatkami. Spróbujecie?
Ziemniaki najczęściej gotujemy. Choć sycące bulwy w postaci purée są bardzo smaczne, przyrządzone w piecu też będą doskonałe. Proponowaliśmy wam już zapiekanie ich w formie frytek czy w pysznym pomidorowym sosie. Bulwy z pieca są fenomenalne.
Imitujące specjał z ogniska ziemniaki pieczone w całości również wam się spodobają. Bazowy przepis można z powodzeniem wzbogacić o ulubione dodatki takie jak świeże warzywa czy lekkie sosy. Nawet dodanie pieprzu podkreśli ich wyjątkowy aromat. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite ziemniaki pieczone niczym z ogniska
Składniki:
700-900 g ziemniaków średniej wielkości
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy ich. W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną oraz sól. Jeszcze wilgotne ziemniaki obtaczamy w przygotowanej mieszance.
Przenosimy je na wyłożoną folią aluminiową blachę. Pieczemy przez 60 minut lub dłużej. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości ziemniaków. Godzina wystarczy dla średniej wielkości okazów.
Jeśli nasze są duże, może być konieczne dłuższe podgrzewanie. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy warzywa są już miękkie. Ziemniaki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, masłem czosnkowym lub sosem tzatziki.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: nietylkopasta