Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki jak z ogniska. Wystarczy piekarnik i 2 łatwo dostępne składniki

Ziemniaki jak z ogniska. Wystarczy piekarnik i 2 łatwo dostępne składniki

Ziemniaki jak z ogniska
canva/intek1

Ziemniaki z ogniska są przysmakiem, który wielu smakoszy zna i lubi. Wyjątkowo aromatyczny rarytas można spróbować odtworzyć w domowych warunkach. Wystarczy obtoczyć umyte bulwy w mące wymieszanej z solą i zapiec do miękkości. Będą wyśmienite z wieloma dodatkami. Spróbujecie?

Ziemniaki najczęściej gotujemy. Choć sycące bulwy w postaci purée są bardzo smaczne, przyrządzone w piecu też będą doskonałe. Proponowaliśmy wam już zapiekanie ich w formie frytek czy w pysznym pomidorowym sosie. Bulwy z pieca są fenomenalne.

Imitujące specjał z ogniska ziemniaki pieczone w całości również wam się spodobają. Bazowy przepis można z powodzeniem wzbogacić o ulubione dodatki takie jak świeże warzywa czy lekkie sosy. Nawet dodanie pieprzu podkreśli ich wyjątkowy aromat. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ziemniaki pieczone niczym z ogniska

Składniki:

  • 700-900 g ziemniaków średniej wielkości

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy ich. W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną oraz sól. Jeszcze wilgotne ziemniaki obtaczamy w przygotowanej mieszance.

Przenosimy je na wyłożoną folią aluminiową blachę. Pieczemy przez 60 minut lub dłużej. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości ziemniaków. Godzina wystarczy dla średniej wielkości okazów.

Jeśli nasze są duże, może być konieczne dłuższe podgrzewanie. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy warzywa są już miękkie. Ziemniaki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, masłem czosnkowym lub sosem tzatziki.

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego obiadu
Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego obiadu

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta