Smakosze.pl
Pieczone ziemniaki

canva/Tatiana Volgutova

Idealne na obiad, pieczone ziemniaki w boskim sosie pomidorowym

2 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pieczone ziemniaki smakują o wiele lepiej niż te gotowane. A ziemniaki pieczone w sosie pomidorowym są wyjątkowo dobre. Będą doskonałe na obiad lub na kolację. Zobacz jak przygotować sos i całą potrawę.

Pieczone ziemniaki mają doskonały smak, bo są bardziej wilgotne i kleiste. Wystarczy podać do nich ciekawy sos, a mogą zastąpić cały obiad. Niektórzy jednak stronią od ich przyrządzania, bo pieczenie ziemniaków trwa o wiele dłużej niż gotowanie.

Czas pieczenia ziemniaków można jednak skrócić. Wystarczy wcześniej je podgotować. Najlepiej gotować je w skórce, wtedy stracą mniej wartościowych składników. Potem, przed pieczeniem, można je obrać i przygotować według przepisu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne na obiad, pieczone ziemniaki w boskim sosie pomidorowym

Składniki:

  • 8 ziemniaków

  • 2 łyżki oleju

  • rozmaryn

  • tymianek

  • mielony kminek

  • 250 ml przecieru pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta chilli

  • mały por

  • 15 dag startej mozzarelli

  • sól, pieprz

Bigos z cukinii

Szybki bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pieczonych ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz. Każdy ziemniak ponacinaj do połowy, mniej więcej co 1 cm. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim ziemniaki.

Ziemniaki oprósz solą, pieprzem i kminkiem. Posyp rozmarynem i tymiankiem, skrop olejem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Do przecieru pomidorowego dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i chilli.

Por oczyść, pokrój w talarki, dokładnie je wypłucz, osącz. Krążkami pora posyp ziemniaki. Polej je sosem pomidorowym, posyp mozzarellą. Piecz jeszcze ok. 30 minut.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przezogrodek

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >