Idealne na obiad, pieczone ziemniaki w boskim sosie pomidorowym
Pieczone ziemniaki smakują o wiele lepiej niż te gotowane. A ziemniaki pieczone w sosie pomidorowym są wyjątkowo dobre. Będą doskonałe na obiad lub na kolację. Zobacz jak przygotować sos i całą potrawę.
Pieczone ziemniaki mają doskonały smak, bo są bardziej wilgotne i kleiste. Wystarczy podać do nich ciekawy sos, a mogą zastąpić cały obiad. Niektórzy jednak stronią od ich przyrządzania, bo pieczenie ziemniaków trwa o wiele dłużej niż gotowanie.
Czas pieczenia ziemniaków można jednak skrócić. Wystarczy wcześniej je podgotować. Najlepiej gotować je w skórce, wtedy stracą mniej wartościowych składników. Potem, przed pieczeniem, można je obrać i przygotować według przepisu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealne na obiad, pieczone ziemniaki w boskim sosie pomidorowym
Składniki:
8 ziemniaków
2 łyżki oleju
rozmaryn
tymianek
mielony kminek
250 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
szczypta chilli
mały por
15 dag startej mozzarelli
sól, pieprz
Przygotowanie pieczonych ziemniaków
Ziemniaki obierz, opłucz. Każdy ziemniak ponacinaj do połowy, mniej więcej co 1 cm. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim ziemniaki.
Ziemniaki oprósz solą, pieprzem i kminkiem. Posyp rozmarynem i tymiankiem, skrop olejem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
Do przecieru pomidorowego dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i chilli.
Por oczyść, pokrój w talarki, dokładnie je wypłucz, osącz. Krążkami pora posyp ziemniaki. Polej je sosem pomidorowym, posyp mozzarellą. Piecz jeszcze ok. 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przezogrodek