Smakosze.pl Przepisy Złap za białą kiełbasę, zalej tym sosem i wrzuć do pieca. Na Wielkanoc nie ma nic lepszego
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Złap za białą kiełbasę, zalej tym sosem i wrzuć do pieca. Na Wielkanoc nie ma nic lepszego

21 marca 2025

Jeśli Wielkanoc, to biała kiełbasa. A jeśli biała kiełbasa, to z chrzanem. W tym przepisie spełniamy te warunki, jednak w niestandardowy sposób. Oto kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Sos chrzanowy, zwłaszcza osobom pamiętającym dawniejsze czasy, kojarzy się raczej z barowym ozorem lub sztuką mięs. Jednak ta prosta, ostra zalewa może być bazą niezwykłych domowych przepisów. Świetnie komponuje się zwłaszcza z białą kiełbasą . Nie oszukujmy się, kiełbasa wielkanocna z chrzanem to nieprzesadnie odkrywcze połączenie. Ale ten przepis odkrywa je na nowo.

Niektórzy historycy uważają, że biała kiełbasa zrosła się z Wielkanocą dlatego, że jako białą uważano ją za postną. Ale w daniu tym nie ma nic postnego. To obiad wielkanocny dla prawdziwych mięsożerców.

kiełbasa i sos
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Całe życie źle kroiłeś cebulę. Żałuję, że nie wiedziałem tego wcześniej

Sos chrzanowy do kiełbasy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przygotowuje swoje danie z parzonej kiełbasy. Jednak w sosie zapiec można też surową wersję, która będzie miała nieco inną strukturę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 6 pętek białej kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • Tarty chrzan (świeży lub ze słoika) do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz
składniki sosu chrzanowego
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Kiełbasa z piekarnika

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, zasmażając .

Po chwili dolewamy do rondelka mleko, a następnie śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko, aż sos będzie jednolity. Gotujemy do zagęszczenia, a następnie dodajemy do smaku chrzan.

sos chrzanowy
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Sos wylewamy do naczynia do zapiekania. Układamy na nim białą kiełbasę . Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli używamy parzonej kiełbasy, skracamy czas pieczenia do 30 minut.

Wypróbuj też przepisy na gulasz rybny Ewy Wachowicz i domową alternatywę dla kostki rosołowej .

upieczona biała kiełbasa
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Zostaw chemiczny barwnik w spokoju, tak zrobisz zielone pisanki. Twoje jajka będą najpiękniejsze w koszyczku
Wziął pod lupę uwielbiany i polecany produkt z Biedronki. „A miałam zamiar go jutro kupić”
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy