Złap za białą kiełbasę, zalej tym sosem i wrzuć do pieca. Na Wielkanoc nie ma nic lepszego
Jeśli Wielkanoc, to biała kiełbasa. A jeśli biała kiełbasa, to z chrzanem. W tym przepisie spełniamy te warunki, jednak w niestandardowy sposób. Oto kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Sos chrzanowy, zwłaszcza osobom pamiętającym dawniejsze czasy, kojarzy się raczej z barowym ozorem lub sztuką mięs. Jednak ta prosta, ostra zalewa może być bazą niezwykłych domowych przepisów. Świetnie komponuje się zwłaszcza z białą kiełbasą . Nie oszukujmy się, kiełbasa wielkanocna z chrzanem to nieprzesadnie odkrywcze połączenie. Ale ten przepis odkrywa je na nowo.
Niektórzy historycy uważają, że biała kiełbasa zrosła się z Wielkanocą dlatego, że jako białą uważano ją za postną. Ale w daniu tym nie ma nic postnego. To obiad wielkanocny dla prawdziwych mięsożerców.

Sos chrzanowy do kiełbasy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przygotowuje swoje danie z parzonej kiełbasy. Jednak w sosie zapiec można też surową wersję, która będzie miała nieco inną strukturę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 6 pętek białej kiełbasy
- 1-2 cebule
- Tarty chrzan (świeży lub ze słoika) do smaku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz

Kiełbasa z piekarnika
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, zasmażając .
Po chwili dolewamy do rondelka mleko, a następnie śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko, aż sos będzie jednolity. Gotujemy do zagęszczenia, a następnie dodajemy do smaku chrzan.

Sos wylewamy do naczynia do zapiekania. Układamy na nim białą kiełbasę . Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli używamy parzonej kiełbasy, skracamy czas pieczenia do 30 minut.
Wypróbuj też przepisy na gulasz rybny Ewy Wachowicz i domową alternatywę dla kostki rosołowej .
