Smakosze.pl Przepisy Złap za kawę i sypnij po bananach. Każdy będzie zachwycony, smakuje jak ambrozja
Fot. YouTube/Szybkie i Proste

Złap za kawę i sypnij po bananach. Każdy będzie zachwycony, smakuje jak ambrozja

31 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Takiego ciasta bananowego jeszcze w twoim domu nie było. Poznaj nieskomplikowany przepis i znany deser przygotuj zupełnie inaczej. Różnica jest kolosalna, a jedna dokładka to zdecydowanie za mało.

Ciasno bananowe (nie)znane

Każdy, kto gustuje w słodkich przekąskach, musiał choć raz spróbować ciasta bananowego. To dosyć znany deser, który słynie z łatwego sposobu przygotowania oraz ze smaku. Nam udało się odkryć przepis na to ciasto, ale z nietypowym dodatkiem, bo z kawą. Składnik ma polepszyć smak wypieku i wprowadzić inne nuty aromatyczne.

Naszym zdaniem jest to całkiem niezły zabieg i warto przygotować to ciasto w inny, niż zazwyczaj sposób. Sposób jest łatwy i zajmuje tylko kilkanaście minut. Przepis znajdziesz w dalszej części tekstu.

banan.jpg
Fot. YouTube/Szybkie i Proste
Nigdy, przenigdy nie wkładaj go do wielkanocnego koszyka, to zakazane. Kościół mówi jasno

Ciasto bananowe – składniki

Ciasto bananowe z poniższego przepisu ma tę zaletę, że powstaje z naprawdę małej ilości składników. W dodatku są one na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Oprócz bananów i kawy rozpuszczalnej potrzebne będą m.in.: mąka, jajka, cukier. O tym, co niezbędne i proporcjach dowiesz się, sprawdzając listę poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 3 banany
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 300 ml mleka
  • 40 g kakao
  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki w misce.jpg
Fot. YouTube/Szybkie i Proste

Prosty przepis na ciasto bananowe

Banany obierz i pokrój na kawałki. Przełóż je do miski i zasyp kawą rozpuszczalną. Wbij także jajka, a następnie za pomocą blendera wymieszaj składniki. Do jednolitej mieszaniny wsyp cukier, kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Wlej mleko i olej. Wymieszaj składniki.

ciasto w formie.jpg
Fot. YouTube/Szybkie i proste

Formę do pieczenia babki posmaruj olejem. Wlej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż do niego formę i piecz ciasto przez 45-50 minut. Po przestudzeniu możesz kroić je na kawałki i podawać na deser.

bananowe.jpg
Fot. YouTube/Szybkie i Proste
Rośnie wszędzie, dla większości to zwykły chwast. Zupa z niego to rarytas, a do tego szalenie zdrowy
Zwyzywał od „najgorszych" uwielbiany syrop Polaków. Producent nie gryzł się w język z odpowiedzią
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy