Zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody
Gołąbki to klasyka, która w większości polskich domów przygotowywana jest bardzo podobnie. Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji żmudna - wymaga sporej ilości czasu do obgotowania kapusty, aby można było zerwać z niej wszystkie liście.
Na szczęście istnieją rozwiązania, dzięki którym można znacznie usprawnić ten proces. Jeden z nich polega na podpieczeniu kapusty do momentu, aż para zacznie sama rozdzielać kapuściane liście. Aby to zrobić, należy odpowiednio zawinąć kapustę w rękaw do pieczenia.
Jak wygodnie zmiękczyć kapustę do gołąbków?
Na początku nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie włóż kapustę w rękaw do pieczenia i zawiń go jak cukierek w sreberku. Gdy oba boki będą zawiązane, wstaw warzywo do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu liście będą z łatwością odchodziły od główki.
Drugi sposób jest idealny dla tych, którzy nie chcą kontrolować procesu z zegarkiem w ręku. Wystarczy wstawić kapustę do zamrażalnika i mrozić ją przez 24 godziny. Po rozmrożeniu liście staną się elastyczne, a odrywanie ich od reszty warzywa będzie banalnie proste.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Doskonały na YouTube.
Przepis na najprostsze gołąbki
mięso mielone, pół kilograma
sól
woda
200 gramów ryżu
pieprz
1 cebula
mąka 2 łyżki
oliwa
kapusta
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
bulion 1 litr
Przygotuj kapustę wedle jednego z powyższych sposobów. Gdy liście będą już miękkie, odrywaj je kolejno i układaj obok. Nie wyrzucaj wierzchnich sztuk, ponieważ wykłada się nimi dno naczynia, dzięki czemu danie nie przypala się. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.
Do miski włóż podsmażoną cebulę, mięso, ugotowany zawczasu ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość do momentu, aż stworzy jednolitą masę. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń w taki sposób, aby utworzyć gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.
Wymieszaj bulion, koncentrat, mąkę oraz wodę. Zalej sosem gołąbki, zakryj pokrywką i postaw na średnim ogniu. Duś gołąbki przez 2 godziny. Warto od czasu do czasu przemieszać zawartość, aby mieć pewność, że nic się nie przypala. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kanał Doskonały na YouTube; mojegotowanie.pl