Smakosze.pl Przepisy Znany kucharz powiedział mi jak robi placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. 1 dodatek jest kluczowy
Canva/SilviaJansen

Znany kucharz powiedział mi jak robi placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. 1 dodatek jest kluczowy

1 sierpnia 2023

Placki ziemniaczane są potrawą, która ma wielu zagorzałych zwolenników. Gdy zrobimy placki z młodych ziemniaków- to będą wyjątkowo smaczne, bo ziemniaków wcześniej nie obieramy.  Znany kucharz radzi, by do tych placków ziemniaczanych dodać jeden składnik, który jeszcze bardziej podkręci ich smak.

Placki ziemniaczane, czyli obiad dla łasuchów

Placki ziemniaczane są daniem obiadowym, które uwielbiają młodsi i starsi. Ta potrawa syci i dodaje energii. Warto też pamiętać, że placki ziemniaczane dostarczają nam witamin . Bogate są w witaminy takie, jak: A, C, D i witaminy z grupy B.

To smaczne danie z ziemniaków dostarczy nam też potasu, magnezu, żelaza, sodu, fosforu i wapnia. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują wybornie. Wszystko dlatego, że takich ziemniaków nie trzeba obierać. Ich skórka jest miękka i wyjątkowo delikatna.

Nie wyrzucaj skórki od banana. Zalej ją wodą, a otrzymasz cenny produkt

Patent kucharza, czyli dodaj do placków dymkę

Znany kucharz zdradził mi, jak można podkręcić dodatkowo smak placków ziemniaczanych. Ważne jest, by dodać do nich cebulę dymkę. Trzeba ją posiekać ze szczypiorkiem, a nasze placki zyskają wyrazisty i bardziej ostry smak. Ich wygląd też na tym zyska.

Zwykle do placków ziemniaczanych dodajemy cebulę. Natomiast zrezygnujmy z tego i dajmy cebulkę dymkę ze szczypiorkiem. Placki będą miały świeży i wyrazisty smak i aromat. Zaskoczysz tą potrawą znajomych i rodzinę. Dokładki placków ziemniaczanych będą konieczne.

Jak przygotować placki ziemniaczane z cebulką dymką?

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 2 cebulki dymki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz, ale ich nie obieraj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną odciśnij w dłoniach, płyn powinien spłynąć do miski. Zostaw go na 10 minut, a potem zlej go znad osadu, czyli skrobi ziemniaczanej.

Skrobię dodaj do odciśniętych ziemniaków, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj też jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Cebulkę dymkę umyj i posiekaj ze szczypiorkiem. Dodaj do masy ziemniaczanej, dodaj soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki, by były złote z obu stron. Pisaliśmy o plackach ziemniaczanych z przepisu sąsiadki. Polecaliśmy też recepturę ojca Grande na to danie.

placki ziemniaczane
Canva/Łukasz Wróbel
Niewiarygodne z czym Strzelczyk piecze karkówkę. Wrzuca kilka składników do naczynia i ma obiad na 2 dni
Siostra Anastazja robi doskonałą konfiturę malinową. Jeden zabieg jest na wagę złota
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy