Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie wyrzucaj skórki od banana. Zalej ją wodą, a otrzymasz cenny produkt
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.08.2023 17:45

Nie wyrzucaj skórki od banana. Zalej ją wodą, a otrzymasz cenny produkt

skórka od banana
Canva/Golib

Jemy banany, a skórki po nich lądują zwykle w koszu na śmieci. To naprawdę duża strata, bo skórki od bananów są jadalne i bardzo wartościowe. Zobacz, co można z nich przygotować i jak wykorzystać je w kuchni i nie tylko.

Skórka po bananie - nie wyrzucaj jej!

Banany są zdrowe, smaczne i dostarczają nam energii. Zawierają witaminy z grupy B, niacynę, cynk, fosfor, potas i miedź. Bogate są w błonnik i szybko sycą. Jednak po zjedzeniu ich skórki lądują w koszu na śmieci. Nie warto wyrzucać skórek od bananów- lepiej zrobić z nich coś pożytecznego. 

W sieci można znaleźć przepis na herbatkę ze skórek po bananach, a nawet recepturę na zrobienie wegańskiego zamiennika mięsa. My jednak radzimy, by przygotować naturalny nawóz do roślin. Dzięki skórkom po bananach rośliny wzmocnią się i odżywią. Wystarczy skórkę od banana zalać wodą.

Wsyp 2 łyżki robiąc kopytka z młodych ziemniaków. Wyjdą idealne i nie będą się rozpadać

Jak zrobić nawóz do rośli ze skórki od banana?

Weź skórkę od banana- tych skórek może być też więcej. Pokrój na kawałki, ale nie jest to wymagane. Zalej skórki wodą i odczekaj kilka godzin. Po tym czasie naturalny nawóz do roślin jest już gotowy.

 Warto zaznaczyć, że skórki od banana bogate są w potas, magnez, fosfor i wapń. Doskonale wspomagają wzrost i rozwój roślin. Sposób na zalanie skórek od banana wodą jest lepszy od sposobu na zakopanie skórek w ziemi, bo uwalnia więcej dobroczynnych substancji dla roślin. Wodą bananową podlewaj roślin- będą piękne i dorodne. 

Skórki od bananów są jadalne

Skórki od bananów bywają składnikiem różnych potraw w daniach na całym świecie. Jednak należy pamiętać, że te owoce, a co za tym idzie- ich skórki narażone są na działanie pestycydów. Dlatego, gdy chcemy dodać skórkę od banana do potraw- powinniśmy wybierać banany organiczne. Skórkę przed użyciem trzeba dokładnie umyć.

Warto podkreślić, że pestycydy zwiększają ryzyko zachorowania na raka, autyzm, cukrzycę i demencję. Natomiast skórkę od banana można upiec, ugotować i usmażyć. Będzie ona wartościowym składnikiem koktajli owocowych i owsianek. Pisaliśmy o pysznym patencie na banany. Informowaliśmy też, co się stanie, gdy będziemy jeść 2 banany dziennie. 

skórka od banana
Canva/Golib

Źródło: kobieta.onet.pl, żywienie.medonet.pl, gotujmy.pl, wprost.pl