Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niewiarygodne z czym Strzelczyk piecze karkówkę. Wrzuca kilka składników do naczynia i ma obiad na 2 dni

Niewiarygodne z czym Strzelczyk piecze karkówkę. Wrzuca kilka składników do naczynia i ma obiad na 2 dni

Karkówka Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Karkówka pieczona z warzywami będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka danie jest proste wykonaniu i wystarczy na więcej niż jeden posiłek. Koniecznie musicie spróbować, to doskonałe danie na 2 dni.
 

Przepis na karkówkę pieczoną z warzywami

W tym przepisie najważniejszą rolę odegra czas. My musimy tylko pokroić warzywa, niektóre z nich poddusić i potem wraz z plastrami karkówki umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Po upieczeniu będziemy mogli podać wspaniały obiad.

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 1 główka kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 2 spore cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 większa cukinia
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżki mielonego kminku
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Wsyp 2 łyżki robiąc kopytka z młodych ziemniaków. Wyjdą idealne i nie będą się rozpadać

Jak zrobić karkówkę pieczoną? Tomasz Strzelczyk zdradził prosty przepis

Zaczynamy od umycie cukinii i pokrojenia jej w półplasterki. Paprykę płuczemy i kroimy w paski, usuwając przy tym gniazda nasienne. Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo. Następnie wrzucamy paprykę i cukinię.

Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy w plasterki. Wrzucamy go do passaty wraz z ziołami prowansalskimi, kminkiem, płaską łyżką soli i podobną ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszamy, a następnie wlewamy do warzyw na patelni. Dusimy około 10 minut.

Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie postępujemy z kapustą, uprzednio usuwając zewnętrzne liście. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty, przykrywamy ją sosem z patelni, a na koniec umieszczamy wszystkie plastry karkówki.

Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie znów układamy kapustę oraz sos. Wciskamy jeszcze liście laurowe, a na wierzch rzucamy ziele angielskie. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 185 stopni Celsjusza piekarnika i przyrządzamy przez 2 godziny.

Jak podać karkówkę pieczoną z warzywami?

Strzelczyk serwuje danie od razu o przygotowaniu wraz z ziemniakami lub kaszą np. gryczaną. Warto je przygotować w czasie pieczenia karkówki z warzywami, by sprawnie podać posiłek.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na obiady dla całej rodziny. Oprócz karkówki warto przetestować smakowitą pieczeń z selera — skradnie serca najbardziej wybrednych. Być może spodoba wam się również tani gulasz z ziemniaków.

Karkówka pieczona jest pyszna.jpg
canva/Vladimir Kolesnikov

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA