Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi doskonałą konfiturę malinową. Jeden zabieg jest na wagę złota
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.08.2023 19:42

Siostra Anastazja robi doskonałą konfiturę malinową. Jeden zabieg jest na wagę złota

konfitura malinowa
Canva/bo-rmotalka, Facebook/Siostra Anastazja

Maliny cenimy za doskonały smak i wartości lecznicze. Tymi słodkimi i zdrowymi owocami możemy cieszyć się latem. Warto przygotować z nich konfiturę malinową z przepisu siostry Anastazji, by można ich było posmakować też zimą. Jeden zabieg sprawi, że konfitura malinowa się nie psuje. 

Maliny, czyli zdrowa słodycz

Lubimy jeść maliny, bo są wyjątkowo słodkie i zdrowe. Wykorzystujemy je też w kuchni. Te pyszne owoce bogate są w witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Zawierają też kwas foliowy, wapń, potas i fosfor. Dostarczają nam magnezu i żelaza.

Maliny od setek lat stosowane są w medycynie naturalnej. Docenia się je za przeciwdziałanie zakażeniem układu pokarmowego i działanie bakteriobójcze. Maliny stosuje się podczas przeziębień i infekcji. Te owoce mają właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Polecamy przepis siostry Anastazji na konfiturę malinową. Dzięki zastosowaniu pewnego zabiegu- ta konfitura się nie psuje. 

Dietetyk bije na alarm. Ten nawyk żywieniowy jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet

Jak przygotować konfiturę malinową od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki soku z malin (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • odrobina spirytusu

Maliny przebieramy, ale ich nie myjemy, tylko skrapiamy spirytusem. Z soku malinowego i cukru przygotowujemy syrop i go zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i partiami wrzucamy do niego maliny. 

Odstawiamy do wystygnięcia. Garnek znów stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Potem zdejmujemy. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Gdy konfitura się studzi, zdejmujemy z niej pianę. Przekładamy konfiturę do słoiczków i zakręcamy. 

Konfitura malinowa - wybieraj najlepsze owoce

Maliny na konfiturę malinową powinny być zdrowe, jędrne i dorodne. Nie mogą mieć żadnych oznak psucia się, plamek i uszkodzeń. To mogłoby doprowadzić do zepsucia się zrobionych przetworów. Owoców nie należy też myć ani płukać, bo z wodą wylejemy cenny sok. 

Konfitury malinowe od siostry Anastazji są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Przygotowujemy je w prosty sposób. Zastosowanie spirytusu do skropienia owoców sprawi, że konfitura nie będzie się psuć. Konfitura malinowa od siostry Anastazji zawsze się udaje. Warto wypróbować jej recepturę. Pisaliśmy o malinowej chmurce. Podawaliśmy też przepis na sok z malin. 

konfitura malinowa
Canva/joannatkaczuk

Źródło: beszamel.se.pl