Smakosze.pl Przepisy Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób
canva/metapompa

Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób

11 kwietnia 2023

Reszki wędlin ze świątecznego śniadania nie powinny się zmarnować. Proste zapiekanki z ich udziałem będą idealnym pomysłem na ich wykorzystanie. Przygotowuje się je bardzo prosto, a smakują obłędnie. Spróbujecie?

Przepis na smakowite zapiekanki z resztkami wędlin

Końcówki pieczonych mięs czy kiełbas warto wykorzystać w smaczny sposób. Podane na pieczywie, na ciepło i z odrobiną sera skuszą niejednego smakosza. Nasycą na długo, a nic się nie zmarnuje.

Składniki:

  • pieczywo
  • masło, margaryna lub oliwa z oliwek
  • dowolny ser żółty
  • plastry świątecznych wędlin
  • zioła suszone (opcjonalnie)
Żadna woda i mleko. Na tym napoju zrobisz najlepszą owsiankę

Jak wykorzystać resztki wędlin? Warto zrobić zapiekanki

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na blasze układamy papier do pieczenia, a na nim kromki chleba lub przekrojone wzdłuż bułki. Możemy też przygotować niewielkie zapiekanki z bagietki.

Każdy kawałek pieczywa smarujemy masłem. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę lub kiełbasę, a następnie przykrywamy ją serem żółtym — w plastrach lub startym na tarce.

Oprószamy suszonymi zioła, jeśli mamy ochotę. Zapiekamy przez 10 minut. W tym czasie ser na zapiekankach powinien się stopić i lekko zarumienić.

Jak podać zapiekanki z resztkami wędlin?

Zapiekanki ze świątecznymi frykasami koniecznie podajcie od razu po sporządzeniu — wtedy są chrupiące, a ser przyjemnie się ciągnie. Jeśli lubicie, polejcie je jeszcze niewielką ilością ketchupu czy sosu czosnkowego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne domowe wersje dań typu fast food. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić zapiekankę z pieczarkami , podobną do serwowanej w budkach z czasów PRL-u. Być może skusi was też receptura na pyszne frytki z piekarnika .

Wykorzystaj resztki wędlin.png
canva/Ryzhkov
Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem
Tańszy niż kurczak i wieprzowina, jest wręcz wypakowany witaminami. Polacy jednak ciągle go omijają
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy