Smakosze.pl Przepisy Zrób ciasto, rozłóż na blasze i ugnieć dnem butelki. Przy tym chleb i bułki mogą się schować
fot. youtube.com/c/ZelihanınTatlıtuzlutarifleri

Zrób ciasto, rozłóż na blasze i ugnieć dnem butelki. Przy tym chleb i bułki mogą się schować

5 czerwca 2024

Z tym przepisem zastąpisz chleb i bułki czymś o wiele lepszym. Wszyscy znają pizzę, ale focaccia, włoskie ciasto z drożdżowego pieczywa, to prawdziwa rewelacja w kategorii przekąsek. Świetnie pasuje do śniadań i kolacji, ale też sprawdza się jako doskonały produkt piknikowy. Latem warto często sięgać po ten przepis.

To jest lepsze od chleba

Czy może być coś lepszego od chleba i bułek? Okazuje się, że tak. We Włoszech wiele focaccii , różniących się między sobą w zależności od regionu. W swojej puchatej, grubej postaci takie ciasto wyróżnia się jako świetna przekąska . Od pizzy różni je głównie czas wyrastania ciasta – stąd jego większe napowietrzenie.

Focaccia jest dość tłusta – w jak najlepszym tego słowa znaczeniu – i może zawierać różne dodatki , dzięki którym szybko zaspokaja apetyt. Wystarczy połączyć ją z pokrojonymi warzywami, by stworzyć pieczywo wygodne do zabrania nawet na wycieczkę rowerową. A z szynką dojrzewającą, kiełbasą i serem to już prawdziwy piknik!

ciasto na focaccię
fot. youtube.com/c/ZelihanınTatlıtuzlutarifleri
Strzelczyk wziął ziemniaki i poupychał w słoikach. Ten patent to prawdziwa rewelacja

Focaccia z trikiem

Tradycyjnie ciasto takie powinno się pougniatać lekko palcami, by w zagłębieniach zbierało się masło i przyprawy . Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, gdzie pokazany jest szczególny sposób na takie ugniatanie chleba: dnem plastikowej butelki od coli.

Składniki

  • 1 kg mąki typu 00
  • 1 szklanka mleka
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Opcjonalnie: posiekane czarne oliwki i suszone pomidory
  • Sól, pieprz, oliwa

Focaccia zamiast bułek i chleba

Po 200 ml ciepłego mleka i ciepłej wody mieszamy w dużej misce z drożdżami i cukrem. Czekamy kilka minut, aż wystartują, dodajemy 100 ml oliwy, jajko i łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i, partiami, dodajemy mąkę.

Całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie z początku lepkie. Wyrabiamy je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk . Składamy je kilka razy na stolnicy, a następnie formujemy w kulkę i z powrotem przekładamy do miski, natłuściwszy ją uprzednio. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, składamy je kilka razy na stolnicy podsypanej mąką. Jeszce raz nią obsypujemy i rozwałkowujemy ciasto na kwadratowy placek o grubości ok. 2 cm. Ma być tak duży, by pokrywać blachę, na której będzie pieczony .

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy na nią ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe z roztopionego masła, posiekanego koperku i czosnku.

Placek posypujemy grubo zmieloną solą i smarujemy masłem czosnkowym. Na wierzch posypujemy parmezanem. Można ułożyć na focaccii oliwki i suszone pomidory. Pieczemy przez ok. 30-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż bułka będzie rumiana .

Wypróbuj też przepisy na marynowane ziemniaki według Strzelczyka i kotlety mielone z kalafiorem .

gotowa focaccia
fot. youtube.com/c/ZelihanınTatlıtuzlutarifleri
Pojechał kupić pierogi w barze, nagle zatrzymała go Policja. Powód nie mieści się w głowie
Weź łyżeczkę kakao i zanurz w soku pomarańczowym. Nie uwierzysz, co się stanie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy