Smakosze.pl Przepisy Zrób kilka słoików na zimę. Kiszona dynia z tymi dodatkami smakuje jak marzenie
Fot. Shutter/Lika Mostova

Zrób kilka słoików na zimę. Kiszona dynia z tymi dodatkami smakuje jak marzenie

12 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już nie tylko kiszone ogórki i buraczki. W zgromadzonych na zimę przetworach musi znaleźć się kiszona dynia, która smakiem urozmaici wiele potraw. Poznaj przepis i przygotuj coś naprawdę niezwykłego.

Doskonała dynia na zimę

Obecnie trwa sezon na dynie, a w kuchniach jest prawdziwe zatrzęsienie na przetwory. Każda gospodyni wyszukuje coraz to nowsze sposoby na przygotowanie ogórków , dżemów, buraczków, a nawet sałatek, które zachowają świeżość do zimy. Jest to dobry czas, aby poznać przepis na jeszcze jeden przetwór.

Jest nim kiszona dynia, która najpierw zaskoczy, a potem zasmakuje każdemu. Będzie nie tylko świetnym dodatkiem do dań, ale też skutecznym środkiem w budowaniu odporności. Tak przygotowana dynia na zimę jest bogata w witaminę A, C oraz wiele innych cennych wartości odżywczych. Nie zaprzątaj sobie tym teraz głowy, tylko od razu przejdź do przepisu .

krojenie dyni.jpg
Fot. Canva/Alliance Images
Żaden ryż, żaden makaron. Pomidorowa z tym dodatkiem jest 100 razy smaczniejsza

Kiszona dynia - z czego ją przygotować?

Głównym składnikiem tych przetworów jest oczywiście dynia. Aby smakowała doskonale, potrzebne są także inne składniki. Jest to na przykład imbir, który również wzmacnia odporność, a przy okazji nadaje smak. Niezbędne okażą się także składniki, z których przygotujesz zalewę. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego produktu, a będziesz mieć pewność, że dynia na zimę wyjdzie idealna.

Składniki:

  • 800 g dyni
  • kawałek imbiru
  • ⅔ szklanki octu jabłkowego
  • ⅔ szklanki wody
  • ½ laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 150 g miodu

Kiszona dynia z imbirem - przepis

Dynie obierz, a następnie przekrój i pozbądź się pestek. Dopiero wtedy pokrój ją w kostkę o grubości około dwóch centymetrów. Imbir obierz i pokrój na cienkie plastry.

Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp goździki, cynamon. Dodaj imbir, a całość zagotuj. Dopiero wtedy włóż kawałki dyni i gotuj przez 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij dynię i przełóż ją do wyparzonych słoików.

Zalewę ponownie zagotuj, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Przelej ją do słoików z dynią i szczelnie zakręć. Słoiki obróć do góry dnem  i przechowuj w chłodnym miejscu.

kiszona dynia.jpg
Fot. Canva/CentralITalliance
W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowy
Z kiszonej kapusty i boczku robię obiad na 2 dni. To jednogarnkowe danie uwielbia cała rodzina
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy