Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden ryż, żaden makaron. Pomidorowa z tym dodatkiem jest 100 razy smaczniejsza
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.10.2024 19:02

Żaden ryż, żaden makaron. Pomidorowa z tym dodatkiem jest 100 razy smaczniejsza

zupa pomidorowa
Fot. Canva/DAPA Images

Zupę pomidorową lubi chyba każdy z nas. Jednak niektórzy jadają ją z ryżem, a inni z makaronem. Teraz warto podać ją z zupełnie innym dodatkiem. Będzie smakować, że palce lizać. 

Zupa pomidorowa poleca się na obiad

Smakosze zupy pomidorowej dzielą się na tych, którzy uwielbiają jeść ją z ryżem i na tych, którzy preferują makaron. Jeśli chcesz spróbować tej smacznej zupy w zupełnie innym wydaniu, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zjesz zupę pomidorową z lanymi kluskami.

Ten dodatek doda jej niezwykłego smaku i delikatności. Lane kluski doskonale pasują do tego dania. Ugotuj ją z tego przepisu i podaj na obiad. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy. Poniżej znajdziesz przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami. 

lane kluski
Fot. Canva/karimitsu
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w Kostrzynie

Jak ugotować zupę pomidorową z lanymi kluskami?

Składniki:

  • 1 ½ litra wody
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • opcjonalnie lubczyk
  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy pomidorowej zacznij od obrania i umycia marchewki oraz pietruszki. Warzywa pokrój w półplasterki i gotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej passatę pomidorową, wrzuć lubczyk, sól, pieprz. Wszystko gotuj 10 minut.

Teraz przygotuj ciast na lane kluski. Połącz jajka, mąkę, sól. Powinno powstać lejące ciasto. Wlej je cienkim strumieniem do gotującej się zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze 1 minutę, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. 

Zupa pomidorowa inaczej niż zwykle

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami smakuje z natką pietruszki lub lubczykiem. Można też posypać ją koperkiem. Zupa wychodzi bardzo dobra, a dzięki lanym kluskom jest delikatna. Dlatego warto spróbować ją w takim wydaniu. Lane kluski są lepsze od makaronu czy ryżu.

Dlatego ugotuj w ten sposób zupę pomidorową. Gwarantuję, że będzie smakować całej rodzinie. Takiej zupy nie może zabraknąć podczas jesiennego obiadu. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić proste gołąbki. Informowaliśmy, czy Ksiażulowi smakowała zupa cebulowa z restauracji Michela Morana. 

zupa pomidorowa.jpg
Fot. Canva/Minnarosi

Źródło: doradcasmaku.pl