W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowy
Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.
Domowa uprawa czosnku
Czosnek zachwalany jest jako jedno z najprostszych uprawie warzyw. Nie ma też obawy, że nie będzie co zrobić z plonami – w końcu zawsze znajdzie się dla niego miejsce w każdej kuchni. Dlatego warto pokusić się o uprawę własnego czosnku.
Ząbki można wsadzać do ziemi na jesieni lub na wiosnę. Ten ozimy daje plony wcześniej niż jary. Zanim jednak w październiku posadzimy czosnek w doniczkach lub na rabatach, przygotujmy go w domowych warunkach.
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w KostrzynieNamocz czosnek przed sadzeniem w październiku
Charakterystyczny smak czosnku lubią nie wszyscy ludzie, ale też niewiele spośród robaków i bakterii. Dlatego dość łatwo wyhodować zdrowe okazy. Najbardziej zagrażają nam grzyby i pleśnie. Jak się ich pozbyć?
Przed sadzeniem najlepiej namoczyć go w lekkiej solance. Stężenie roztworu powinno być niewielkie – ok. łyżka soli na trzy litry wody. Po ok. kwadransie takiego nasączania osuszamy go dokładnie i wtedy sadzimy.
Kiedy sadzić jesienny czosnek
Ozimy czosnek najlepiej posadzić w październiku, przeczekując czas wrześniowych wysokich temperatur. Wtedy nasz czosnek nie wystrzeli zbyt szybko, a dzięki temu duże liście nie będą narażone na przymrozki. Czosnek sadzimy po jednym ząbku co kilka centymetrów, na głębokość 6-8 cm.
Wybieramy dla niego nasłonecznione stanowisko. Po posadzeniu przykrywamy warstwą słomy lub torfu i podlewamy. Na zbiory czekamy do początku lata.
Wypróbuj też przepisy na szare kluski i zrazy mielone.