Zrobiła ekspresowe ogórki małosolne i podała je w zadziwiający sposób. Nie uwierzysz, z czym je połączyła
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.
Przepis na ogórki małosolne z azjatyckim twistem
Ogórki małosolne mogą być bardziej wyraziste. Nie trzeba jednak dodawać przypraw do zalewy. Wystarczy, że połączymy je z rarytasem już na talerzu. Tak zrobiła Beata Śniechowska, która wymieszała pokrojone małosolne z miodem, chili, sezamem i kolendrą. Było pysznie.
Składniki:
- 1,5 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- koperek
- 8 cm korzenia chrzanu i 2 liście
- 50 g soli kamiennej niejodowanej
- 2 litry wody
Do podania (opcja):
- kolendra
- miód
- chili
- sezam biały lub czarny
Jak zrobić ogórki małosolne w 24 godziny? Influencerka pokazała przepis
Zaczynamy od umycia ogórków gruntowych i namoczenia ich w zimnej wodzie przez około godzinę. Odcinamy końcówki. Koper oraz chrzan także myjemy. Czosnek przecinamy na pół, korzeń chrzanu na 3-4 kawałki.
W dużym i czystym słoju układamy porcję kopru, trochę ogórków, liść chrzanu, 2 kawałki korzenia oraz pół czosnku. Znów umieszczamy koper i kolejną porcję warzyw oraz dodatków.
Gdy słoik będzie pełen, zalewamy składniki ciepłą, lecz nie gorącą wodą, w której wcześniej rozpuściliśmy sól. Optymalna temperatura solanki to około 30 stopni Celsjusza. Zakręcamy niezbyt szczelnie i odstawiamy na 24 godziny w zacienione miejsce. Po tym czasie przechowujemy w lodówce.
Jak wykorzystać ogórki małosolne?
Zaproponowany przez twórczynię połączenie sezamu, miodu, chili i kolendry jest znakomite. Jeśli jednak nie przepadacie za zieleniną, możecie wzbogacić mieszankę przypraw o pieprz i gorczycę. W takiej wersji przysmak też zachwyci.
Na naszej znajdziecie inne przepisy na dania z ogórkami. Sprawdźcie jak przygotować wyśmienity chłodnik z dodatkiem rzodkiewki . Być może skusi was też prosty patent na znakomitą surówkę z ogórków , która stanowi mocną konkurencję dla mizerii .
Źródło: IG/beatasniechowska