Smakosze.pl Przepisy Zrobiła ekspresowe ogórki małosolne i podała je w zadziwiający sposób. Nie uwierzysz, z czym je połączyła
IG/beatasniechowska

Zrobiła ekspresowe ogórki małosolne i podała je w zadziwiający sposób. Nie uwierzysz, z czym je połączyła

21 czerwca 2023

Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.

Przepis na ogórki małosolne z azjatyckim twistem

Ogórki małosolne mogą być bardziej wyraziste. Nie trzeba jednak dodawać przypraw do zalewy. Wystarczy, że połączymy je z rarytasem już na talerzu. Tak zrobiła Beata Śniechowska, która wymieszała pokrojone małosolne z miodem, chili, sezamem i kolendrą. Było pysznie.

Składniki:

  • 1,5 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku
  • koperek
  • 8 cm korzenia chrzanu i 2 liście
  • 50 g soli kamiennej niejodowanej
  • 2 litry wody

Do podania (opcja):

  • kolendra
  • miód
  • chili
  • sezam biały lub czarny
Jak gotować bób, żeby nie był gorzki? Te 3 zasady są na wagę złota

Jak zrobić ogórki małosolne w 24 godziny? Influencerka pokazała przepis

Zaczynamy od umycia ogórków gruntowych i namoczenia ich w zimnej wodzie przez około godzinę. Odcinamy końcówki. Koper oraz chrzan także myjemy. Czosnek przecinamy na pół, korzeń chrzanu na 3-4 kawałki.

W dużym i czystym słoju układamy porcję kopru, trochę ogórków, liść chrzanu, 2 kawałki korzenia oraz pół czosnku. Znów umieszczamy koper i kolejną porcję warzyw oraz dodatków.

Gdy słoik będzie pełen, zalewamy składniki ciepłą, lecz nie gorącą wodą, w której wcześniej rozpuściliśmy sól. Optymalna temperatura solanki to około 30 stopni Celsjusza. Zakręcamy niezbyt szczelnie i odstawiamy na 24 godziny w zacienione miejsce. Po tym czasie przechowujemy w lodówce.

Jak wykorzystać ogórki małosolne?

Zaproponowany przez twórczynię połączenie sezamu, miodu, chili i kolendry jest znakomite. Jeśli jednak nie przepadacie za zieleniną, możecie wzbogacić mieszankę przypraw o pieprz i gorczycę. W takiej wersji przysmak też zachwyci.

Na naszej znajdziecie inne przepisy na dania z ogórkami. Sprawdźcie jak przygotować wyśmienity chłodnik z dodatkiem rzodkiewki . Być może skusi was też prosty patent na znakomitą surówkę z ogórków , która stanowi mocną konkurencję dla mizerii .

Źródło: IG/beatasniechowska

Przenigdy nie pij ich w upały. Konsekwencje są dosłownie opłakane
Właściciel Żabki włączył kamerę i powiedział całą prawdę. Największy sekret wyszedł na jaw
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy