Zrobiłam na kolację śledzie pod pierzynką. Pyszną sałatkę podam też w Wigilię
Śledź pod pierzynką będzie w sam raz na święta. Warstwy pysznych warzyw i wyrazistego sosu sprawią, że taka sałatka oczaruje smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje doskonały efekt.
Śledź pod pierzynka, czyli pyszne święta
Śledź jest rybą , którą często podajemy w Wigilię . Zwykle z cebulką i w oleju trafia na nasz świąteczny stół. Teraz jednak warto poznać przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Śledź pod pierzynką z ziemniaków, marchewki i buraków wyjdzie pysznie .
Do tego jajka, ziemniaki i doskonały sos. Taka sałatka śledziowa będzie smakować, że palce lizać. Ryba z kolorowymi dodatkami będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu . Jednak trzeba zaznaczyć, że zniknie szybko, bo jest bardzo smaczna.
Szuba, czyli sposób Ani Zyśk na śledzia pod pierzynką
Przepisy Ani Zyśk są świetnie znane internautom, nieskomplikowane i zapewaniające pyszny efekt na talerzu. Receptury tej blogerki kulinarnej można zobaczyć na jej Instagramie jedz.pysznie . Teraz warto poznać recepturę na śledzia pod pierzynką . Smaczne składniki i kolory, które cieszą oko, sprawią, że danie szybko zniknie ze stołu podczas wieczerzy wigilijnej . Jest proste w przygotowaniu i tak bardzo smaczne.
Składniki:
- 400 g śledzi
- 100 g cebuli
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g ugotowanej marchewki
- 250 g ugotowanych buraków
- 4 jajka
- 100 g ogórków kiszonych
- 100 g majonezu
- 150 g jogurtu
- 25 g chrzanu
- sól
- pieprz
Jak zrobić śledzia pod pierzynką z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki kiszone, marchewkę, ziemniaki, jajka na twardo i buraki.
Krok 2. Wymoczonego śledzia pokrój na mniejsze kawałki . Cebule też pokrój drobno. Majonez przełóż do miski, dodaj chrzan, jogurt i przyprawy . Składniki wymieszaj.
Krok 3. W misce warstwowo ułóż śledzie, cebulę, polej sosem. Następnie ułóż ziemniaki i polej sosem. Pora na marchewkę, ogórki kiszone, sos i buraki . Ponownie wlej sos i ułóż jajka. Smacznego!