Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam na kolację śledzie pod pierzynką. Pyszną sałatkę podam też w Wigilię
Fot. Ania Zyśk

Zrobiłam na kolację śledzie pod pierzynką. Pyszną sałatkę podam też w Wigilię

27 listopada 2024

Śledź pod pierzynką będzie w sam raz na święta. Warstwy pysznych warzyw i wyrazistego sosu sprawią, że taka sałatka oczaruje smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje doskonały efekt.

Śledź pod pierzynka, czyli pyszne święta

Śledź jest rybą , którą często podajemy w Wigilię . Zwykle z cebulką i w oleju trafia na nasz świąteczny stół. Teraz jednak warto poznać przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Śledź pod pierzynką z ziemniaków, marchewki i buraków wyjdzie pysznie .

Do tego jajka, ziemniaki i doskonały sos. Taka sałatka śledziowa będzie smakować, że palce lizać. Ryba z kolorowymi dodatkami będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu . Jednak trzeba zaznaczyć, że zniknie szybko, bo jest bardzo smaczna.

Weź wykałaczkę i wbij w karton mleka. Za tą sztuczkę ktoś powinien dostać złoty medal

Szuba, czyli sposób Ani Zyśk na śledzia pod pierzynką

Przepisy Ani Zyśk są świetnie znane internautom, nieskomplikowane i zapewaniające pyszny efekt na talerzu. Receptury tej blogerki kulinarnej można zobaczyć na jej Instagramie jedz.pysznie . Teraz warto poznać recepturę na śledzia pod pierzynką . Smaczne składniki i kolory, które cieszą oko, sprawią, że danie szybko zniknie ze stołu podczas wieczerzy wigilijnej . Jest proste w przygotowaniu i tak bardzo smaczne.

Składniki:

  • 400 g śledzi
  • 100 g cebuli
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g ugotowanej marchewki
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 4 jajka
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 100 g majonezu
  • 150 g jogurtu
  • 25 g chrzanu
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić śledzia pod pierzynką z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki kiszone, marchewkę, ziemniaki, jajka na twardo i buraki.

sałatka
Fot. Ania Zyśk

Krok 2. Wymoczonego śledzia pokrój na mniejsze kawałki . Cebule też pokrój drobno. Majonez przełóż do miski, dodaj chrzan, jogurt i przyprawy . Składniki wymieszaj.

śledzie
Fot. Ania Zyś3

Krok 3. W misce warstwowo ułóż śledzie, cebulę, polej sosem. Następnie ułóż ziemniaki i polej sosem. Pora na marchewkę, ogórki kiszone, sos i buraki . Ponownie wlej sos i ułóż jajka. Smacznego!

sałatka
Fot. Ania Zyśk
Wzruszający gest TVN wobec Tomasza Jakubiaka. Padły ważne słowa
To najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłem. Nie wymaga pieczenia i wychodzi za każdym razem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy