Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych
Do jedzenie pierogów leniwych chyba nikogo nie trzeba namawiać. Uwielbiamy je za smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Często przyrządzam leniwe, ale ostatnio zrobiłam je z przepisu z 1895 roku. Ten smak naprawdę robi wrażenie.
Pierogi leniwe kuszą smakiem
Nie znam chyba osoby, która nie lubi pierogów leniwych. To smaczne i delikatne danie wprost rozpływa się w ustach. Na myśl przywodzi często czasy dzieciństwa i beztroski . Leniwe z bułką tartą i cynamonem dla wielu osób są kwintesencją dawnych lat. To danie można tez polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem
Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie leniwych. Dość często je robiłam, ale ostatnio trafiłam na wyjątkowy przepis na to danie. Pochodzi z 1895 roku, dzięki niemu szybko przyrządzimy przepyszne leniwe. W życiu nie jadłam lepszych. Polecam tę recepturę z XIX wieku.
Jak zrobić leniwe według przepisu z 1895 roku?
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- łyżka masła
- bułka tarta
- cukier
Wstawiamy duży garnek i gotujemy w nim wodę. W tym czasie zagniatamy ciasto, czyli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Twaróg ucieramy z masłem i żółtkami. Dodajemy 4-5 łyżek mąki.
Do tych składników dajemy ubitą pianę z białek. Na stolnicy obsypanej mąką zagniatamy ciasto. W trakcie możemy podsypywać mąkę. Z ciasta formujemy długi wałek, spłaszczamy go i wierzch nacinamy w kratkę.
Leniwe zrobisz na szybki i pyszny obiad
Tak przygotowane ciasto kroimy na ukos i wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gdy leniwe wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu podajemy. Polewamy je masełkiem bułką tartą, możemy tez posypać cynamonem i cukrem.
Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie leniwych. Te z XIX-wiecznego przepisu są błyskawiczne w przygotowaniu i bajecznie pyszne . Ich smak potrafi uzależnić. U mnie w domu często je przyrządzam i znikają w mgnieniu oka. Pisaliśmy o nietypowych pierogach leniwych. Podawaliśmy przepis na leniwe z budyniem.
Źródło: kuchennykredens.pl