Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych
Wikipedia / Przykuta / CC BY-SA 3.0

Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych

17 listopada 2023

Do jedzenie pierogów leniwych chyba nikogo nie trzeba namawiać. Uwielbiamy je za smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Często przyrządzam leniwe, ale ostatnio zrobiłam je z przepisu z 1895 roku. Ten smak naprawdę robi wrażenie.

Pierogi leniwe kuszą smakiem

Nie znam chyba osoby, która nie lubi pierogów leniwych. To smaczne i delikatne danie wprost rozpływa się w ustach. Na myśl przywodzi często czasy dzieciństwa i beztroski . Leniwe z bułką tartą i cynamonem dla wielu osób są kwintesencją dawnych lat. To danie można tez polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem

Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie leniwych. Dość często je robiłam, ale ostatnio trafiłam na wyjątkowy przepis na to danie. Pochodzi z 1895 roku, dzięki niemu szybko przyrządzimy przepyszne leniwe. W życiu nie jadłam lepszych. Polecam tę recepturę z XIX wieku.

leniwe
Canva/arfo
To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają

Jak zrobić leniwe według przepisu z 1895 roku?

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • cukier

Wstawiamy duży garnek i gotujemy w nim wodę. W tym czasie zagniatamy ciasto, czyli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Twaróg ucieramy z masłem i żółtkami. Dodajemy 4-5 łyżek mąki.

Do tych składników dajemy ubitą pianę z białek. Na stolnicy obsypanej mąką zagniatamy ciasto. W trakcie możemy podsypywać mąkę. Z ciasta formujemy długi wałek, spłaszczamy go i wierzch nacinamy w kratkę.

Leniwe zrobisz na szybki i pyszny obiad

Tak przygotowane ciasto kroimy na ukos i wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gdy leniwe wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu podajemy. Polewamy je masełkiem bułką tartą, możemy tez posypać cynamonem i cukrem.

Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie leniwych. Te z XIX-wiecznego przepisu są błyskawiczne w przygotowaniu i bajecznie pyszne . Ich smak potrafi uzależnić. U mnie w domu często je przyrządzam i znikają w mgnieniu oka. Pisaliśmy o nietypowych pierogach leniwych. Podawaliśmy przepis na leniwe z budyniem.

leniwe
Canva/imagospot

Źródło: kuchennykredens.pl

Gdy zostanie mi ugotowany makaron, robię z niego tę zapiekankę. W mig mam przepyszny obiad, znika cała porcja
O to ciasto bez pieczenia bez przerwy prosi mnie rodzina. Smakuje jak uwielbiany przez wszystkich batonik
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy