Smakosze.pl

YT/Gotuj z Bozenka

To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają

16 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smaczne kluski ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Moje ulubione wymagają zaledwie trzech produktów, dobranych w odpowiednich proporcjach. Robię je niemalże ekspresowo, a rodzina z chęcią po nie sięga.

Zrobienie klusek może być proste

Kluski ziemniaczane nie muszą być pracochłonne. Jeśli nie macie ochoty na formowanie ciasta na kopytka czy leniwe, nie musicie wcale rezygnować ze smacznego dodatku do dań. Znam bardzo prosty przepis bazujący na trzech produktach.

Receptura, która w mojej rodzinie była obecna od dawna, nie wymaga wiele wysiłku. O efekcie decydują tylko proporcje składników, a wskazówek jak je dobrać będzie sporo. Spróbujecie?

Ciasto na kluski.jpg
YT/Gotuj z Bozenka
Galareta wieprzowa z golonki

Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony

CZYTAJ DALEJ

Przepis na proste kluski ziemniaczane

Przecieraki w moim domu cieszą się ogromną popularnością. Są delikatne i sycące, a do tego niesamowicie prosto je zrobić. Rzadko sobie ich odmawiamy. Polecam spróbować.

  • 750 g mączystych ziemniaków
  • 2 jajka
  • około 350 g mąki pszennej
  • sól w ilości do smaku

  • 225 g surowego boczku
  • 1 duża cebula

Do zrobienia klusek potrzeba zaledwie trzech produktów. Boczek i cebulka stanowią tutaj smaczny dodatek, który można zamienić. Jak dokładnie wykonać ziemniaczany rarytas? Szczegóły znajdziecie w zamieszczonej poniżej instrukcji.

Jak zrobić pyszne kluski ziemniaczane?

Przygotowanie zaczynam od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o większych oczkach. Do pulpy wraz z wodą wbijam oba jajka i wsypuję pół łyżeczki soli. Całość mieszam.

Wsypuję teraz tyle mąki, by ciasto wyszło mi dość gęste, ale by wciąż możliwe było jego nabranie i zsunięcie się z łyżki. Gotowanie rarytasu w osolonym wrzątku potrwa około 8 minut.

Kluski formuję przy pomocy łyżki, odrywając niewielkie ilości ciasta z większej, wcześniej umieszczonej na desce do krojenia, porcji i wrzucając je do płynu. Gdy będą miękkie, przenoszę je na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak podawać przecieraki?

Rumiany boczek z cebulką idealnie komponuje się z tym rarytasem. Wystarczy pokroić go i wrzucić na patelnię, a gdy zacznie uwalniać tłuszcz, dodać też posiekaną cebulę i smażyć dalej aż oba produkty się zezłocą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski. Sprawdźcie jak zrobić śląski rarytas z dziurką — pasuje do wielu dań. Być może skusi was też receptura na znakomite kopytka z dynią .

Smaczne kluski ziemniaczane.jpg
YT/Gotuj z Bozenka
Makowiec japoński

Już nigdy nie będę się męczyła z zawijaniem makowca. Znalazłam cudowny przepis, wyszło przepysznie

CZYTAJ DALEJ
Flaczki z imbirem

Jesienią często gotuję takie flaczki. Zawsze pamiętam o 1 dodatku, nic tak dobrze nie rozgrzewa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >