Gdy zostanie mi ugotowany makaron, robię z niego tę zapiekankę. W mig mam przepyszny obiad, znika cała porcja
Makaron ugotowany, a wy nie wiecie co z nim zrobić? W kilka chwil możecie z niego wyczarować pyszną zapiekankę. Sprawdzi się jak o ciepłą kolacja czy obiad, a każdy chętnie jej spróbuje.
Makaron w nietypowej odsłonie
Gdy myślę o zapiekance z makaronem, natychmiast mam przed oczami obraz smakowitego lasagne ze szpinakiem. Danie, które o wiele częściej przyrządzam nie wymaga poświęcania całego popołudnia na gotowanie.
Bazą zapiekanki pozostanie makaron i wciąż będziemy korzystać z piekarnika. Użyjemy jednak prostych składników. U mnie najczęściej są to produkty, które zwykle mam w lodówce lub takie, które gościły w niej już dość długo. Na co stawiam? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciejProsta zapiekanka z makaronu
Do makaronu ugotowanego w nadmiarze wystarczy dodać kilka składników, by w mig uzyskać zachwycające danie. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, nikt nie chciał uwierzyć, że po prostu dodałam to, co znalazłam akurat w lodówce. Potem już korzystałam ze spisanego, wtedy przepisu. Zawsze nam smakowało.
Składniki:
- około 500 g ugotowanego makaronu
- 200 g dowolnej wędliny
- 200 g żółtego sera
- 3 duże jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Powyższe produkty stanowią bazę dania. Wędliny można zamienić na świeże warzywa, a tradycyjny nabiał na wegański (pamiętając, że niestety nie każdy roślinny ser się dobre topi). Gdy już skompletujecie produkty, zerknijcie na przepis i działajcie.
Jak zrobić zapiekankę z makaronem? Przepis jest prosty
Na patelni rozgrzewam olej i dodaję do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie smażenia wrzucam makaron i dokładnie mieszając go z aromatycznym tłuszczem. Zestawiam z kuchenki.
Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach, a szynkę kroję drobno. Oba produkty umieszczam w misce, po czym wbijam jajka i wlewam śmietankę. Całość doprawiam szczyptą soli i słuszną ilością pieprzu.
Mieszam z makaronem i przenoszę do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego lub formy. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gdy się zrumieni, wyjmuję.
Jak podawać zapiekankę z makaronem?
Danie najlepiej smakuje na ciepło. Lubię je polać porcją domowego ketchupu. Pasował będzie tu także świeży szczypiorek lub natka pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki z makaronem. Szczególnie polecamy pyszne lasagne z patelni od Jakuba Kuronia. Być może skusi was też wyśmienite danie z mięsem mielonym.