Smakosze.pl Przepisy Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem
canva/antares71

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem.

Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.

Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.

Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.

Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym , idealny na pożywny i smaczny obiad.

Przepis na zupę borowikową z makaronem

Składniki:

  • 400 g borowików

  • garść suszonych grzybów leśnych

  • 4 ziemniaki

  • cebula

  • średnia marchew

  • łyżka masła

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • makaron

Jak zrobić zupę borowikową z makaronem?

Suszone grzyby włóż do miski i zalej szklanką zimnej wody, odstaw na godzinę, aby zmiękły. W tym czasie pokrój borowiki, pokrój również marchewkę i ziemniaki w kostkę, posiekaj cebulę.

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dodaj do nich borowiki, całość oprósz solą, pieprzem i smaż 4-5 minut.

Grzyby suszone odcedź z wody i pokrój je na kawałki, dodaj do warzyw razem z wodą, duś przez kilka minut. Po tym czasie wszystkie warzywa zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut, aby zmiękły i powstał pyszny wywar.

Borowiki

Źródło zdjęcia: canva/RenataKa Gotową zupę oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy