Smakosze.pl Przepisy Zupa dyniowa z zacierkami. Sprawdzony przepis na obiad
canva/Tatiana Volgutova

Zupa dyniowa z zacierkami. Sprawdzony przepis na obiad

2 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa dyniowa z zacierkami na mleku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupę ugotuj na mleku krowim lub roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, a wyjdzie przepyszna. Zupę podaj z kluseczkami lanymi, dzieci i dorośli je uwielbiają. Poznaj przepis na zupę dyniową z zacierkami.

Zupa dyniowa gotowana na mleku jest prostą zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Zupa z puree dyniowym i dodatkiem gałki muszkatołowej ma świetny smak. Tradycyjna zupa dyniowa gotowana jest na mleku krowim, jednak spokojnie możesz wykorzystać również jego zamiennik, zupa na mleku kokosowym lub sojowym jest równie pyszna.

Do zupy przygotuj zacierkę, czyli kluski lane. Kluseczki to nic innego, jak masa z jajka i mąki, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy miękkie kluski o nieregularnym kształcie. Zacierka doskonale smakuje również z rosołem , zupą pomidorową i mleczną , jako zamiennik tradycyjnego makaronu.

Z dyni zrobisz również pyszny deser dla całej rodziny- tu poznasz przepis na dyniowe whoopie pies , czyli kruche ciasteczka z przepysznym, waniliowym nadzieniem.

Przepis na zupę dyniową z zacierkami

Składniki na zupę:

  • 500 g obranej i pokrojonej dyni

  • mała marchewka

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 l mleka

  • pieprz, sól

Składniki na zacierkę:

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • jajko

Jak zrobić zupę dyniową z zacierkami?

Pokrojoną i obraną ze skóry dynię włóż do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, wlej 3/4 szklanki wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw.

Dynię i marchewkę zblenduj na gęsty krem, w większym garnku zagotuj mleko, dodaj całe puree dyniowe i gotuj przez kilka minut, stale mieszając. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Przygotowywanie puree do zupy dyniowej

Źródło zdjęcia: canva/mikhailsabela W małym naczyniu wymieszaj jajko z mąką, następnie wlewaj masę do gorącej zupy, mieszając, aby powstały kluseczki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy