Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa mleczna z makaronem - śniadanie dzieciństwa
Dominika Mika
Dominika Mika 02.05.2021 02:00

Zupa mleczna z makaronem - śniadanie dzieciństwa

Zupa mleczna z makaronem
Canva/ Nataliikaevsti, Getty Images

Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy spieszymy się i mamy tylko chwilę na zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy wsypać płatki kukurydziane do talerza i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem.

Zupa mleczna z dawnych lat

Choć połączenie mleka z płatkami kukurydzianymi wydaje się najbardziej oczywiste i popularne, kiedyś zupa mleczna wyglądała zupełnie inaczej. Wszystko przez braki w sklepach, przez które ludzie zmuszeni byli do szukania własnych, tanich alternatyw.

Dzisiaj z sentymentem wracamy do czasów PRL-u, by przypomnieć sobie nie tylko produkty, których dzisiaj nie dostaniemy już w żadnych sklepach, ale i zapomniane smaki.

Choć o niektórych potrawach z czasu PRL-u chętnie byśmy zapomnieli, na myśl o innych ślinka sama nam cieknie. Często odświeżamy starsze przepisy, delikatnie je modyfikując, by były zdrowsze i bardziej wartościowe.

Podobnie sprawa ma się z kultowym śniadaniem z czasów PRL-u, czyli zupą mleczną z makaronem. Dla niektórych jest ona koszmarem dzieciństwa, dla innych pysznym daniem, które do dzisiaj gości na ich stołach. 

Jak przygotować tradycyjną zupę mleczną z makaronem?

Zupę mleczną przyrządzano na wiele sposobów. Można ją było zjeść ze zwykłym makaronem i łyżeczką cukru, podać ją z zacierkami czy lanym ciastem. Wariantów było wiele - wedle upodobania. 

Czego potrzebujemy do przygotowania klasycznej zupy mlecznej? Oto niezbędne składniki:

  • mleko

  • makaron

  • cukier

Zacznij od ugotowania makaronu - wrzuć go do wrzącej wody i gotuj tyle minut, ile podano na opakowaniu. Możesz dolać pół łyżeczki oleju, aby makaron nie posklejał się i nie przywarł do garnka. 

Ugotowany makaron przecedź, zahartuj zimną i pozostaw do ocieknięcia. Następnie nałóż makaron na talerz. Podgrzej mleko i zalej nim makaron. Na koniec dodaj łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. 

Z rozrzewnieniem wspominamy czasy, w których często zamiast zwykłego mleka, kupowało się takie w proszku, w charakterystycznym niebieskim opakowaniu. Wiele osób wraca też wspomnieniami do czasów, gdy po mleko chodziło się z wielkimi kankami, dzisiaj już przecież praktycznie nieużywanymi. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt.pl, gotujmy.pl