Smakosze.pl
Zupa mleczna z makaronem

Canva/ Nataliikaevsti, Getty Images

Zupa mleczna z makaronem - śniadanie dzieciństwa

30 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Zupa mleczna to śniadanie, które kojarzy nam się z czasem dzieciństwa. Choć w dzisiejszych czasach je się ją w połączeniu z płatkami kukurydzianymi, kiedyś podawano ją przede wszystkim z makaronem, lanymi kluskami czy zacierką. W PRL-u taka zupa z

Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy spieszymy się i mamy tylko chwilę na zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy wsypać płatki kukurydziane do talerza i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem.

Sok z malin na zimę bez dodatku cukru

Babciny przepis na domowy sok z malin bez dodatku cukru. Zrób teraz i ciesz się fantastycznym smakiem w zimę

CZYTAJ DALEJ

Zupa mleczna z dawnych lat

Choć połączenie mleka z płatkami kukurydzianymi wydaje się najbardziej oczywiste i popularne, kiedyś zupa mleczna wyglądała zupełnie inaczej. Wszystko przez braki w sklepach, przez które ludzie zmuszeni byli do szukania własnych, tanich alternatyw.

Dzisiaj z sentymentem wracamy do czasów PRL-u, by przypomnieć sobie nie tylko produkty, których dzisiaj nie dostaniemy już w żadnych sklepach, ale i zapomniane smaki.

Choć o niektórych potrawach z czasu PRL-u chętnie byśmy zapomnieli, na myśl o innych ślinka sama nam cieknie. Często odświeżamy starsze przepisy, delikatnie je modyfikując, by były zdrowsze i bardziej wartościowe.

Podobnie sprawa ma się z kultowym śniadaniem z czasów PRL-u, czyli zupą mleczną z makaronem. Dla niektórych jest ona koszmarem dzieciństwa, dla innych pysznym daniem, które do dzisiaj gości na ich stołach. 

Jak przygotować tradycyjną zupę mleczną z makaronem?

Zupę mleczną przyrządzano na wiele sposobów. Można ją było zjeść ze zwykłym makaronem i łyżeczką cukru, podać ją z zacierkami czy lanym ciastem. Wariantów było wiele - wedle upodobania. 

Czego potrzebujemy do przygotowania klasycznej zupy mlecznej? Oto niezbędne składniki:

  • mleko

  • makaron

  • cukier

Zacznij od ugotowania makaronu - wrzuć go do wrzącej wody i gotuj tyle minut, ile podano na opakowaniu. Możesz dolać pół łyżeczki oleju, aby makaron nie posklejał się i nie przywarł do garnka. 

Ugotowany makaron przecedź, zahartuj zimną i pozostaw do ocieknięcia. Następnie nałóż makaron na talerz. Podgrzej mleko i zalej nim makaron. Na koniec dodaj łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. 

Z rozrzewnieniem wspominamy czasy, w których często zamiast zwykłego mleka, kupowało się takie w proszku, w charakterystycznym niebieskim opakowaniu. Wiele osób wraca też wspomnieniami do czasów, gdy po mleko chodziło się z wielkimi kankami, dzisiaj już przecież praktycznie nieużywanymi. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt.pl, gotujmy.pl

Dominika MikaAutor

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >