Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa z wieprzowiny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.12.2021 01:00

Zupa gulaszowa z wieprzowiny

Zupa gulaszowa z wieprzowiny
canva/rlat

Zupa gulaszowa z wieprzowiny, gotowana z włoszczyzną, papryką, pomidorami i ziemniakami, jest świetnym pomysłem na pożywny i smaczny posiłek, idealnym na weekend i spotkania w większym gronie. Poznaj przepis na zupę gulaszową z wieprzowiny.

Zupa gulaszowa jest świetną zupą na jesienne i zimowe popołudnia, a także na większe imprezy i uroczystości, jako ciepła płyta. Zupa jest pożywna i aromatyczna i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Zupę dopraw paprykami mielonymi, ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki, które dodadzą smaku i lekkości.

Zupę gulaszową ugotuj na łopatce wieprzowej, dodaj również kawałek mięsa wołowego, jeśli chcesz, aby danie było bardziej esencjonalne. Do zupy świetnie sprawdzi się kawałek pręgi lub polędwicy. Długo smażone, następnie gotowane i duszone mięso jest niezwykle delikatne, a w połączeniu z warzywami, wywarem i przyprawami tworzy doskonały gulasz.

Inspiracją zupy gulaszowej jest kuchnia węgierska. Ugotuj również tradycyjną, węgierską zupę rybną z warzywami i karpiem, idealną w chłodne dni.

Przepis na zupę gulaszową z wieprzowiny

Składniki na 4-5 porcji:

  • 800 g łopatki wieprzowej

  • 200 g wołowiny, np. pręgi, polędwicy (opcjonalnie)

  • 4 ziemniaki

  • puszka pomidorów krojonych

  • papryka czerwona

  • 2 marchewki

  • 200 g pieczarek

  • cebula

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • łyżka natki pietruszki

  • 4 łyżki oleju roślinnego

Jak zrobić zupę gulaszową z wieprzowiny?

Mięso oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Dopraw papryką słodką i ostrą i smaż przez 4-6 minut na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek, cebulę i podsmaż chwilę na wolnym ogniu. Do zupy dodaj pokrojone pieczarki i smaż kolejne 3-4 minuty.

Pokrój w kostkę marchewkę i paprykę. Dodaj je do mięsa, obsmaż chwilę, następnie wlej 2 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu 50 minut od momentu zagotowania.

Łopatka wieprzowa

Do zupy dodaj puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 40 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania zupę dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.