Smakosze.pl Przepisy Zupa meksykańska z mięsem mielonym
canva/ Katsiaryna Hurava

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

26 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa meksykańska jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą z mięsem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą i dużą ilością świeżej kolendry i aromatycznych przypraw. Zupa meksykańska jest świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad rodem ze słonecznego Meksyku. Poznaj przepis na aromatyczną zupę meksykańską z mięsem mielonym.

Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych i doskonale doprawionych dań. Kolendra, czosnek, chili i kmin rzymski to przyprawy, które są podstawą każdej meksykańskiej potrawy. Kuchnia meksykańska jest kuchnią, w której króluje również mięso, fasola, ryż i oczywiście lokalne placki z mąki kukurydzianej- tortilla .

Zupa meksykańska jest zupą, w której kmin rzymski jest najważniejszą przyprawą. Kmin ma bardzo intensywny aromat, jest pikantny i gorzkawy, doskonale komponuje się z mięsem i warzywami, nadając im wyraźnego smaku. W zupie meksykańskiej nie może zabraknąć również ostrej papryczki chili oraz świeżej, posiekanej kolendry.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad jak z Meksyku- tu poznasz przepis na quinoę po meksykańsku , czyli proste, ale bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe.

Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 puszki czerwonej fasoli

  • puszka kukurydzy konserwowej

  • puszka krojonych pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • cebula

  • papryka czerwona

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • chili mielone

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • świeża kolendra

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • sól

  • olej roślinny do smażenia

Jak ugotować zupę meksykańską z mięsem mielonym?

Posiekaj czosnek i cebulę, następnie zeszklij je na oleju w większym garnku z grubym dnem. Dodaj mięso mielone, dopraw je szczyptą soli, chili i kminem rzymskim i smaż, aż mięso zmieni kolor, a kmin zacznie intensywnie pachnieć.

Do garnka dodaj pomidory w puszce, pokrojoną, czerwoną paprykę, dopraw oregano i smaż przez 5-7 minut, następnie dodaj odcedzoną z wody fasolę, kukurydzę, zalej 500 ml wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw papryką słodką, chili, solą i ponownie gotuj przez 15 minut. Zupę oprósz posiekaną kolendrą.

Smacznego.

Przyprawy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy