Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.01.2022 01:00

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Zupa meksykańska z ziemniakami
canva/ AlexPro9500

Zupa meksykańska z ziemniakami i chorizo to pomysł na świetną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa gotowana z papryczką chili, fasolą, kukurydzą, podana z awokado i świeżą kolendrą to prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników meksykańskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę meksykańską z ziemniakami.

Zupa meksykańska z ziemniakami to pikantna zupa o wyraźnym smaku i niezwykłym aromacie. Wszystkie składniki zupy smażone z kminem są pyszne i nabierają prawdziwie meksykańskiego wyrazu. Kmin rzymski jest podstawową przyprawą tej słonecznej kuchni.

W zupie nie może zabraknąć chorizo, czyli hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej doprawianej czosnkiem i papryką wędzoną. Chorizo ma bardziej wyraźny smak od zwykłej kiełbasy, jest również bardzo aromatyczna. Całą zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki któremu będzie miała jeszcze lepszy smak.

Z chorizo przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurkami i chorizo, czyli danie dla zabieganych, ugotujesz je w zaledwie kilka minut.

Przepis na zupę meksykańską z ziemniakami

Składniki na 5-6 porcji:

  • 3 duże ziemniaki

  • 100 g kiełbasy chorizo

  • puszka fasoli czerwonej

  • puszka kukurydzy

  • duża cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów krojonych

  • duża papryka czerwona

  • mała papryczka chili

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 2 l bulionu warzywnego

  • kmin rzymski

  • 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy lub oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • awokado

  • świeża kolendra

Jak zrobić zupę meksykańską z ziemniakami?

Na początku przygotuj wszystkie składniki: posiekaj czosnek i cebulę, z papryczki chili wyjmij pestki i również posiekaj. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, pokrój również paprykę czerwoną, kukurydzę i fasolę odsącz na sicie z zalewy, zagotuj bulion. Kiełbasę chorizo pokrój w kostkę lub cienkie plastry.

W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek, papryczkę chili i smaż przez chwilę. Dodaj kiełbasę chorizo i ponowie smaż przez kilka minut.

Do kiełbasy dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki, całość oprósz kminem rzymskim i papryką słodką i smaż, aż danie zacznie ładnie pachnieć. Do garnka przełóż fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj i wlej bulion.

Kiełbasa chorizo i papryczki chili do zupy meksykańskiej

Źródło zdjęcia: canva/frederique wacquier Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim. Podaj z pokrojonym awokado i posiekaną kolendrą.